Diversitatea culturală este o resursă valoroasă a statului

13 3 Ф 2

Dezvoltarea învățământului pentru comunitățile naționale a fost discutată în cadrul unei ședințe a Consiliului de administrație al instituțiilor de învățământ secundar general din regiunea Cernăuți cu predarea limbii/învățarea limbii comunităților naționale. La eveniment s-a alăturat adjunctul șefului  Administrației Militare Regionale Cernăiți, Iulia Hrișcu-Andrieș.

În special, s-a discutat despre formarea unei rețele de licee specializate. De asemenea, participanții au discutat despre particularitățile organizării procesului educațional în instituțiile de învățământ cu predarea/studiul limbii comunității naționale și despre principalele aspecte ale Foii de parcurs pentru crearea condițiilor de îmbunătățire a calității învățământului în limba de stat și în limbile popoarelor băștinașe și ale comunităților naționale în instituțiile de învățământ secundar general din Ucraina pentru anii 2023-2027.

În afară de aceasta, participanții au aprobat un plan calendaristic pentru sărbătorirea datelor de stat și memorabile și a aniversărilor personalităților proeminente și ale reprezentanților comunităților naționale în perioada 2024-2026.

Membrii Consiliului au făcut schimb de experiență și au discutat pașii importanți în promovarea educației pentru reprezentanții comunităților naționale din Bucovina. În special, ei au identificat domenii de lucru și măsuri care vor ajuta managerii educaționali și profesorii să asigure calitatea educației în limba de stat și în limbile popoarelor băștinașe și ale comunităților naționale la fiecare etapă a învățământului secundar general, precum și interacțiunea eficientă a tuturor participanților la procesul educațional.

„Prioritatea principală a educatorilor este de a consolida bazele limbii de stat, de a ține cont de interesele copiilor și de a păstra identitatea etnică și culturală a elevilor, de a susține diversitatea culturală ca resursă valoroasă a statului și, în același timp, de a dezvolta toleranța și respectul reciproc în comunicarea interetnică”, a declarat Iulia Hrițcu-Andrieș.

Vom menționa: Consiliul este un organism consultativ al Departamentului Educație și Știință din cadrul AMR Cernăuți. Acesta este format din directorii de școli din 19 comunități teritoriale din Bucovina, unde se predau limbile comunităților naționale: română, poloneză, ebraică, scrie site-ul AMR Cernăuți.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий