În cadrul unei emisiuni televizate, Împuternicitul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubineț, a numit două țări care ajută Ucraina să returneze prizonieri de război și copii, comunică TSN. Ombudsmanul și-a exprimat recunoștința față de Emiratele Arabe Unite, care ajută Ucraina să negocieze returnarea prizonierilor de război. „Voi spune că acum avem două țări (care ajută la întoarcerea ucrainenilor în patria lor — n.r.) Emiratele Arabe Unite în ceea ce privește prizonierii de război și Qatar în ceea ce privește întoarcerea copiilor ucraineni. Acestea sunt țări care, în opinia mea, folosesc toate pârghiile de influență asupra părții ruse”, a spus el.
În plus, Lubineț a subliniat că rușii nu oferă îngrijiri medicale prizonierilor grav răniți, iar aceștia trebuie să fie returnați urgent. „În opinia mea, această categorie – prizonierii de război grav răniți și grav bolnavi – este cea care trebuie returnată cât mai curând posibil. Înțelegem că rușii nu oferă îngrijiri medicale prizonierilor de război ucraineni. Din păcate, mulți dintre băieții noștri mor ca urmare a lipsei de îngrijire medicală”, a spus el.
Lubineț a reamintit, de asemenea, că a fost prima dată când a avut loc o reuniune cvadripartită, la care, pe lângă el și Ombudsmanul rus, Tatiana Moskalkova, au fost prezenți șefii misiunilor CICR în Ucraina și Rusia. „Am discutat aspectele tehnice legate de măsurile de repatriere, iar primul pas pe care țările ar trebui să îl facă este să creeze comisii medicale mixte. Ucraina a înființat comisii medicale mixte cu sprijinul Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Am cerut părții ruse să facă același lucru – să înceapă procedura de verificare a stării fizice a tuturor prizonierilor de război și să înceapă automat procedura de repatriere”, a spus el.
Potrivit ombudsmanului, în timpul unei reuniuni tehnice, a auzit că partea rusă a luat în considerare acest lucru: „fără nicio garanție, pot să o numesc așa”. „Dar sper că CICR, care a fost prezent la această reuniune, va cere, la rândul său, punerea în aplicare deplină a Convențiilor de la Geneva din partea părții ruse. Nu cred că acest lucru se va întâmpla sută la sută, că se va întâmpla rapid. Este clar că va mai exista o oarecare întârziere în acest proces și se vor căuta orice motive și scuze. Dar cel puțin primul pas, în opinia mea, și unul destul de semnificativ, a fost făcut. Așteptăm cu nerăbdare următoarele întâlniri”, a spus el.
Dmytro Lubineț a subliniat, de asemenea, că Ucraina cere ca ONU și CICR să înregistreze faptul că soldații ruși au comis o altă crimă de război – împușcarea a șase soldați ucraineni, care a devenit cunoscută la 23 ianuarie.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com