Distincțiile înmânate la baștina poetului nostru național, Mihai Eminescu, – la Botoșani sau la Ipotești – au o valoare deosebită. În ziua de 12 iunie, în preajma aniversării a 135-a a trecerii la cele veșnice a lui Mihai Eminescu, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc cea de-a III-a (XXIII) ediție a concursului „Teiul de aur și Teiul de argint” – Premiile Eminescu pentru literatură, arte vizuale, biblioteconomie, muzică. Concursul a fost inițiat de Elena Condrei cu 23 de ani în urmă, iar în urmă cu trei ani ea a oferit Bibliotecii posibilitatea de a organiza în continuare acest concurs. În această perioadă „teii de aur și de argint” din Botoșani au încununat realizările în domeniul literaturii și artei ale mai multor cernăuțeni. Anul acesta, de asemenea, două premii „Teiul de argint” au fost înmânate reprezentanților orașului adolescenței și debitului literar al lui Mihai Eminescu. Poetul Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, redactor șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, a fost distins cu „Teiul de argint” pentru promovarea operei emiesciene și a patrimoniului cultural românesc. „Deși am cunoscut scopul deplasării mele la Botoșani, dar, primind distincția, am avut emoții foarte plăcute, doar premiul poartă numele lui Eminescu”, a recunoscut Nicolae Șapcă. La secțiunea Literatură, medalia „Teiul de aur” i-a fost înmânată Mihaelei Grădinariu – pentru valoarea literară și spirituală a scrisului său.
La secțiunea Muzica, medalia „Teiul de argint” a revenit cantautoarei Carolina Jitaru pentru componistică, interpretarea poemelor eminesciene și promovarea poeziei românești în nordul Bucovinei. Ea a și cântat la eveniment melodia „Sărutul”, pe versurile lui Nicolae Șapcă. Carolina Jitaru încă din anii studenției sale la Universitatea din Cernăuți a început să cucerească publicul cu chitara și „Glosa” lui Eminescu, pentru care ea însăși a potrivit melodia. „Este o apreciere mare a creației mele. Premiul este foarte prestigios fiindcă președintele de oare al juriului este vestitul eminescolog, academicianul Mihai Cimpoi”, a precizat cantautoarea.
La secțiunea Arte vizuale, medalia „Teiul de aur” a fost obținută de Mihai Gavril pentru complexitatea compoziției artistice și promovarea artei plastice românești în lume. Iar posesorul medaliei „Teiul de argint” a devenit de Niculai Moroșan pentru acuratețea compunerii spațiilor plastice și pentru mesajele prin diversitatea tematică.
La secțiunea Biblioteconomie, medalia „Teiul de aur” i s-a acordat Luminiței Anisia pentru implicarea activă în diversificarea serviciilor de bibliotecă și editarea volumului „Bibliotecile Dorohoului-monografie”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com