Astăzi, în Ucraina este prăznuit pe stil vechi Sfântul Proroc Ilie, inima căruia a devenit flacăra iubirii pentru Creatorul cerului și al pământului. Cu flacăra iubirii pentru Dumnezeu a ctitorit domnul Moldovei, Miron Barnovschi, Biserica Sfântul Proroc Ilie din Toporăuți, în 1626. Este prima biserică fortificată din Moldova medievală. De fapt, tatăl domnitorului, Dumitru, mare postelnic, a ridicat prima biserică din lemn la Toporăuți. Biserica din piatră a fost construită pe locul celei vechi. Iar în 1914, anul începutului primei conflagraţii mondiale, focul căreia a ajuns şi aproape de Toporăuţi, locuitorii lui au ridicat, pe cel mai înalt loc din sat o altă biserică, mai mare, în stil neoromânesc, fiind şi astăzi cel mai frumos edificiu de la faţa locului. Toporăuţenii au dorit ca şi ea să fie închinată aceluiaşi patron duhovnicesc – Sfântului Prooroc Ilie.
Deși în prezent, în „biserica lui Barnovschi” din Toporăuți serviciul divin este oficiat în limba ucraineană, acest monument istoric, arhitectonic și de cult rămâne scump comunității românești din regiunea Cernăuți.
A doua Biserică cu hramul Sfântul Proroc Ilie, cu semnificații deosebite pentru ucraineni, este cea din Subotiv, regiunea Cerkasy, unde în 1657 a fost înmormântat slăvitul hatman Bogdan Hmelnițki. Imaginea bisericii din Subotiv figurează pe bancnota de cinci grivne. În anul 1845, aici a poposit poetul și pictorul genial al Ucrainei, Taras Șevcenko. El a desenat biserica lui Bogdan Hmelnițki, aflată atunci în ruine, de asemenea i-a consacrat o poezie. În anii 90 ai secolului trecut, în perioada de obținere a independenței Ucrainei, Biserica Sfântul Proroc Ilie din Subotiv a fost reparată și restituită enoriașilor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com