Două vetre minunate, aflate sub ocrotirea Sfântului Nicolae

19 12 2020 LC VOLOCA 1

Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni este venerat în mod deosebit de români. Copiii românilor, ca şi cei din întreaga lume creştină, aşteaptă ca în dimineaţa de pomenire a Sfântului să găsească cadouri de la acest moş bun şi generos. Sunt multe biserici cu hramul Sfântul Nicolae în arealul românesc din întreaga lume, iar icoana cu chipul acestui mare episcop şi apărător înflăcărat al credinţei creştine se află mai în fiecare casă a românilor.

DSC_0341

O bună parte dintre românii din Ucraina îl prăznuiesc astăzi, după stil vechi, pe Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Se oficiază un serviciu  divin deosebit în bisericile cu hramul Sfântul Nicolae. Dangătele clopotelor de la Biserica din Voloca trezesc Codrii Cosminului din amorţeala lor de iarnă, iar cele de la Biserica din Marşinţi se aud în întreaga vale a Prutului. Voloca şi Marşinţi, două mândre vetre româneşti din regiunea Cernăuţi, situate în două zone istorice şi etnografice diferite – bucovineană şi basarabeană, îl au ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae. Cu credinţa fierbinte în logosul sfânt, locuitorii acestor sate îşi făuresc destinul.  Aceste două sate sunt de frunte şi în privinţa bunăstării materiale, şi în ceea ce ţine de spiritualitate şi har divin. Voloca şi Marşinţi sunt considerate unele dintre cele mai frumoase şi bogate sate româneşti. Voloca şi Marşinţi sunt leagănul marilor talente artistice. Marşinţi este satul de baştină al Sofiei Rotaru, care deţine trei titluri de artistă a poporului şi unul de Erou al Ucrainei, iar în Voloca s-a născut artistul poporului din Republica Moldova, Ion Paulencu. Voloca a avut tot timpul şi continuă să aibă instrumentişti virtuoşi, iar satul Marşinţi se mândreşte cu instrumentistul Gheorghe Agrapina, profesor la Conservatorul din Kiev. Volocenii sunt păstrători fideli ai tradiţiilor româneşti, şi marşinţenii – la fel.

19 12 2020 LC MARSINTI 2

Se pot face multe asemenea paralele, însă minunea de la Voloca şi Marşinţi are un singur izvor – altarul credinţei. În partea dreaptă a iconostasului din bisericile de la Voloca şi Marşinţi se află una şi aceiaşi icoană – a Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni.

DSC_0648

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий