Semințele arborelui de cacao sunt măcinate până ajung o pulbere. Din aceste boabe se obține ciocolata, conținând teobromină, cofeină și salsolinol. Deși sunt de dimensiuni mici, boabele de cacao au o cantitate impresionantă de nutrienți. Boabele de cacao sunt printre cel mai puțin procesate produse, motiv pentru care au mult mai puțin zahăr. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Sunt bogate în multe minerale, inclusiv fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan și cupru. Magneziul este un mineral necesar pentru peste 300 de reacții enzimatice diferite din corpul uman, dar lipsit din dietele multor oameni. Fosforul, magneziul și manganul sunt vitale pentru oase sănătoase, în timp ce cuprul și fierul sunt necesare pentru producerea celulelor roșii din sânge care furnizează oxigen corpului. În plus, boabele de cacao sunt ambalate cu compuși puternici ai plantelor, inclusiv antioxidanți flavonoizi, care au fost asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Consumul de cacao ține în frâu riscul bolilor de inimă, combate problemele specifice vârstei a treia. Bobul de cacao conține numeroase substanțe active. Beneficiile constatate de unii cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţe active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.
Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale. Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.
Ciocolata amăruie, benefică pentru afecțiunile cardiace. Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie, care conține un procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Oamenii de ştiinţă apreciază efectul pozitiv antioxidant al pudrei de cacao. De asemenea cercetătorii au constatat efectul pozitiv al flavonolilor din cacao la îndepărtarea diferitelor toxine din organism care se depun pe pereţii vaselor de sânge. La persoanele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare
Cacao ne menține buna dispoziție. Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei – substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, se recomandă o ceaşcă de cacao şi starea de spirit se va îmbunătăţi vizibil.
Cacao, un remediu pentru tenul deteriorat. Deoarece este foarte bogată în antioxidanţi, pudra de cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii. În paralel cu ceaşca de cacao, băută dimineaţa, se poate prepara un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Această cremă se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână, iar efectele se vor remarca în scurt timp.
Spre deosebire de cafea, cacao nu dă dependență. Băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com