Doza de sănătate.  Cum scade potasiul tensiunea arterială?

000 ACUM Inima

Potasiul este un mineral pe care organismul îl folosește pentru a regla anumite funcții. Cum se obține și cum influențează potasiul tensiunea arterială?  Hipertensiunea arterială este o tulburare gravă care crește riscul de afectare a inimii, creierului, rinichilor și altor organe. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1,28 miliarde de adulți între 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune. O modalitate de a o controla este prin ajustarea aportului de nutrienți, cum ar fi potasiul, care scad tensiunea arterială.

Potasiul este un mineral care se găsește în multe alimente. Este un tip de electrolit de care organismul are nevoie pentru funcționarea inimii, a rinichilor, a transmisiei nervoase și a contracției musculare.

Dietele bogate în potasiu ajută la evitarea efectelor nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul se găsește în fructele roșii sau violet, precum strugurii și murele, în legume cu frunze verzi și în citrice. Legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii, sfecla, țelina și tuberculii, oferă, de asemenea, cantități suficiente.

Ca și alți micronutrienți, cantitatea de potasiu necesară pe zi depinde de vârstă și sex. În general, pentru un adult sănătos, Societatea Spaniolă de Nefrologie recomandă un aport de 3.500 miligrame pe zi, care poate ajunge până la 4.700 miligrame. Cerințele minime variază între 1600 și 2000 de miligrame zilnic. Din fericire, există mai multe alimente și băuturi naturale care îl conțin. De pildă, strugurii au o cantitate interesantă de potasiu. Prezența lor în dietă promovează sănătatea cardiovasculară.

De ce potasiul scade tensiunea arterială?  Potasiul, ca principal cation în interiorul celulei, a fost subestimat în dezvoltarea hipertensiunii. Cu toate acestea, există dovezi care indică faptul că deficiența acestuia este critică în creșterea tensiunii arteriale. Pentru a înțelege mai bine cum reușește potasiul să controleze tensiunea arterială, trebuie să ne concentrăm pe rinichi și pe sodiu. Când există mult sodiu în circulație, este dăunător. Rinichii au un mecanism de a elimina excesul de sodiu.

Nivelurile adecvate de potasiu pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, deoarece ajută la eliminarea excesului de sodiu în rinichi, în loc să-l rețină. În plus, potasiul ameliorează tensiunea care apare în pereții vaselor de sânge.

Efectul pozitiv al potasiului asupra sistemului vascular scade alte riscuri pentru sănătate. De exemplu, prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge din creier puteți preveni un accident vascular. La nivelul rinichilor poate preveni insuficienţa renală.

În cazul invers, unii specialişti au arătat ca o deficienţă produce o funcţionare proastă a arterelor. Are loc și o creștere a stresului oxidativ și a sodiului în interiorul celulelor.  Acest lucru este agravat atunci când nivelurile scăzute de potasiu scad substanțele vasodilatatoare, cum ar fi oxidul nitric.

Recomandări pentru creșterea consumului de potasiu.  Asociația Americană a Inimii  propune un ghid ce se concentrează asupra surselor de alimente sănătoase şi o listă de alimente care sunt surse de potasiu. Fructe – banane, portocale, kiwi, pepeni, prune uscate, mango, curmale, struguri.  Legume –  avocado, broccoli, cartofi dulci, dovleac, roșii, spanac. Leguminoase –  mazăre și fasole uscată, fasole neagră, linte, năut. Lactate –  lapte degresat, iaurt degresat, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi. Carne slabă, pasăre şi peste.  Nuci și semințe – alune, migdale, susan, fistic. Tărâţe şi produse cu tărăţe.

Pe de altă parte, următoarele alimente au un conținut scăzut de potasiu. Fructe –  mere, grepfrut, piersici, pere, ananas. Legume –  varză, vinete, castraveți, salată verde, ceapă.             Alte alimente – orez, paste, pâine și derivatele acestora.

Cea mai bună modalitate de a asigura un aport bun de potasiu este să consumi suficiente legume și fructe, reducând în același timp alimentele ultraprocesate și cele bogate în sare sau sodiu.(Doza de sănătate)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий