Drepturile funciare deschid calea spre prosperare

Vnesenie-izmenenij-v-kadastr-nedvizhimosti

În februarie va începe procesul de transmitere a terenurilor de pământ din afara hotarelor localităţilor în proprietatea comunităţilor teritoriale unite. Despre aceasta a anunţat însuşi Premierul Volodymyr Groisman, afirmând: comunităţile teritoriale unite vor putea să-şi planifice teritoriul. Totodată, el a subliniat că anume statul va finanţa aceste proiecte. Până acum legea conţinea o astfel de divizare: pământurile în limitele localităţilor erau administrate de comunităţile teritoriale, iar cele din afara hotarelor localităţilor – de către stat. Noua lege va preveni conflictele nedorite în relaţiile funciare.

În total, în ţară sunt circa 60 milioane hectare de pământ, dintre care 70 la sută (42 milioane hectare) constituie terenurile arabile, situate în afara hotarelor localităţilor. 32 milioane hectare dintre care au fost date în proprietatea sătenilor sub formă de cote. Iar 10,5 milioane hectare aşa şi au rămas în proprietatea statului, însă o bună parte dintre ele se află în hotarele comunităţii teritoriale, dar nu puteau fi administrate de comunităţi. Prerogativa aparţinea organelor centrale ale puterii. Acum, potrivit noii legi, nu funcţionarul va decide cui să dea spre folosinţă asemenea parcele de pământ, ci comunitatea. În funcţiile comunităţilor va intra şi realizarea planurilor de amenajare a teritoriului, căci ele cunosc mai bine unde să fie întreprinderile de producţie, infrastructura, obiectivele recreative. Fără o astfel de lege descentralizarea şi formarea unei administrări locale eficiente este imposibilă. Doar pământul este sursa principală de planificare a dezvoltării comunităţilor.

În afară de aceasta, adoptarea legii respective va stimula crearea comunităţilor teritoriale. În momentul de faţă în Ucraina sunt numai 413 comunităţi teritoriale unite.

Primarul Comunităţii teritoriale unite Ostriţa, raionul Herţa, dl Vasile Ţurcan, cunoaşte foarte bine problema terenurilor aflate în afara hotarelor localităţii. El a fost unul dintre primii primari din regiune, care a obţinut ca satul Ostriţa să dispună de planul general – document în baza căruia se pot rezolva multe din problemele funciare.

– Despre transmiterea terenurilor de pământ din afara hotarelor localităţilor în seama comunităţilor locale se vorbeşte încă din anul 2006. Este foarte bine, că în cele din urmă, a fost luată o astfel de hotă- râre. Vom putea da în arendă terenurile arabile din afara hotarelor localităţilor, vom putea împărţi pământul la oameni. Deci, suntem gospodari pe aceste terenuri. Însă, pentru rezolvarea mai uşoară a unor probleme de construcţie a caselor, de exemplu, localitatea respectivă trebuie să dispună de planul general. De aceea vom face tot posibilul ca, în afară de Ostriţa, să aibă planuri generale şi celelalte sate, care fac parte din Comunitatea noastră teritorială – Ţureni, Mamorniţa, Mamorniţa Vama, Horbova şi Godineşti, a accentuat domnul primar Vasile Ţurcan.

Добавить комментарий