În a doua zi a marii și frumoasei sărbători creștine, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, cum i se mai zice în popor, a coincis cu un eveniment important pentru toți oamenii de creație din acest ținut mioritic. În sediul renovat al Casei Românilor din Cernăuți a avut loc prima manifestare culturală: prezentarea unei noi cărți. Apariția oricărei cărți este un prilej de bucurie și sărbătoare. Ne-am adunat cu toții la prezentarea cărții, a 32-a la număr, a savantului bucovinean Ilie Popescu, doctor în științe filologice, președintele Societății regionale „Golgota”.
La cei 82 de ani pe care îi va face în curând, neobositul domn Ilie Popescu ne vine cu o carte filosofică „Omul e un miracol al miracolelor”.
Ca moderatoare a acestei manifestări culturale, am început cu aceea că am vorbit pe scurt în fața publicului deosebit despre viața și activitatea omului care a trecut prin atâtea greutăți, a gustat din amarul deportărilor staliniste, a avut fericirea să supraviețuiască, să se întoarcă la baștină, să învețe carte, să-și apere și doctoratul, să ajungă om de știință, are publicate circa 400 de lucrări științifice. De asemenea a publicat sute de articole în ziarele noastre românești, a participat și participă la zeci de conferințe științifice, a scos de sub tipar 32 de cărți, și de circa 11 ani este și președintele Societății regionale „Golgota”. A ridicat mai mult din banii proprii 11 cruci comemorative, dedicate celor care au suferit în vremea terorii bolșevice, a participat la zeci de parastase dedicate celor ce au avut de suferit, așa cum a suferit și familia sa.
Rând pe rând vorbitorii au trecut prin fața publicului și au vorbit despre noua carte apărută, despre calitățile și talentul, hărnicia și perseverența autorului, despre munca depusă la apariția noului volum în proză, despre profesorul universitar, care timp de 44 de ani a trudit cu zel la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene, despre omul, savantul, românul, patriotul Ilie Popescu. Reamintesc cititorilor că la cei 75 de ani ai săi am scos de sub tipar cartea mea „Ilie Popescu — omul, savantul, românul”.
Astfel au vorbit doamna Lilia Govornean, metodistă la Institutul postuniversitar de perfecționare a Cadrelor didactice, președinta Asociației ACDERU, doamna care i-a ajutat foarte mult la apariția acestei cărţi, anume ei îi aparține: corectura, lectura, redactarea, aranjamentul, coperta etc. Printre ceilalți vorbitori au fost și doamnele Cristina Paladean, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică, dr. doc. Felicia Vrâncean, de la aceeași catedră; ziariștii Nicolae Toma, redactorul-șef al ziarului „Zorile Bucovinei”, Felicia Toma, Vasile Bâcu, redactor-șef al ziarului „Gazeta de Herța”, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română „Mihai Eminescu” din Bucovina; Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, vicepreședintele aceleiași Societăți, ambii cunoscuți poeți bucovineni; traducătorul și poetul Valerii Țîbulenko; ziarista și scriitoarea Maria Toacă; cameramanul, maestrul artei fotografice Nicolae Haucă, directorul Companiei Euromedia; arhivistul și autorul de cărți Dragoș Olaru; președintele Societății panucrainene „Golgota”, Vasile Rauț; președintele Uniunii Bibliotecarilor bucovineni, și președintele Ariei ASCIOR — Bucovina, Vladimir Acatrini; starostele corului „Dragoș Vodă” Nicolae Pridii, alături de coristul Gheorghe Bicer, originar din s. Cupca; directorul Școlii medii din Oprișeni și directorul Muzeului istorico-etnografic „Nicolae Hacman”, Nicolae Bodnariuc; deputatul în Consiliul local Pătrăuții de Jos, fost primar, membru activ al Filialei ASCIOR, Gheorghe Fedorean. N-au lipsit și harnicele doamne, membre ale Societăților „Mihai Eminescu” și „Golgota”, dar și activiste ale Filialei ASCIOR-Cernăuți, Maria Ștefureac, șefa Bibliotecii din Pătrăuții de Jos; Larisa Popescu-Chedic, directoarea Căminului cultural și conducătoarea Ansamblului etnofolcloric „Mugurel”; Natalia Balan, conducătoare artistică a Căminului cultural din Pătrăuții de Jos; Elena Popescu, lucrător social din același sat. Prezenți la manifestarea literar-culturală în cauză au mai fost și profesoara de la Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, Ancuța Bâcu, și reprezentantul aparatului administrativ din Cernăuți, Mihai Gherman. Ca întotdeauna, modest din fire n-a lipsit de la manifestarea dată, fratele mai mic al domnului Ilie Popescu, ajuns deja și el octogenar, Costică Grijincu-Popescu.
Le aducem mulțumiri tuturor participanţilor, în deosebi doamnei Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, care este una din sponsorii principali ai cărții domnului Popescu, cât și domnului Ilie Popa, pr. universitar, dr. ing. președintele Fundației „Memoria” din Pitești-România, și doamnei Lilia Govornean, pentru faptul că au sprijinit financiar apariția acestei cărți.
Autorului, savantului, scriitorului, omului de știință, cetățeanului de onoare al satului Pătrăuții de Jos, neobositului domn Ilie Popescu, îi dorim multă sănătate, succese, energie și cutezanță și îl așteptăm cu noi apariții editoriale.
Eleonora SCHIPOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com