În cea de a doua jumătate a anului trecut, mediile din regiune informau aproape zilnic despre mersul construcției podului de peste Prut, lângă satul Marşinţi. După 12 ani de tărăgănare a lucrărilor de construcţie, detaşamente întregi de specialişti, cu tehnică performantă, au apărut din nou la acest obiectiv şi au îndreptăţit promisiunea dată de Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, că podul va fi dat în exploatare la finele anului 2020.
Nu este un simplu pod care leagă localităţile nouăsuliţene cu cele herţene, ci un segment important al viitorului drum internaţional din România spre Kiev. Pentru ca aceasta să devină realitate, urmează să fie dat în exploatare Punctul de trecere şi control „Diakivţi” şi construit segmentul de drum, care duce de la podul de la Marşinţi spre frontiera cu România.
Recent, Serviciul rutier din regiunea Cernăuţi şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei al României au semnat un contract de grant privind repararea capitală a drumului de frontieră spre Punctul de trecere „Diakivţi”. Este vorba de reînnoirea drumului de însemnătate de stat Cernăuţi-Herţa-Punctul de trecere şi control „Diakivţi”. În cadrul Programului operaţional „România-Ucraina 2014-2020”, finanţat de UE, pentru repararea segmentului de drum de 4,8 kilometri sunt prevăzute 79,4 milioane grivne.
Iar lucrările la podul de la Marşinţi continuă: sunt întărite malurile Prutului. Echipa de constructori-rutieri munceşte şi în zi de duminică. Deocamdată, podul e deschis pentru autoturisme. Autocamioanele şi tirurile vor trece pe el după ce va fi dat în exploatare şi segmentul de drum ce duce spre Punctul de trecere a frontierei „Diakivţi”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com