Această duminică, prima după Rusalii, este închinată tuturor sfinților. Este o sărbătoare comună a tuturor sfinților care s-au pierdut în negura veacurilor, s-au uitat, sau ale căror nume au rămas necunoscute.
Denumirea „tuturor sfinților” se află și în Sfânta Scriptură: „Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților pe altarul de aur dinaintea tronului. Și fumul tămâii s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinților”. (Apocalipsa 8:3-4). Este de remarcat faptul că duminica imediat următoare (a doua duminică după Rusalii) este Duminica Sfinţilor Români, în acest fel fiind întărită comuniunea între sfinții din toată lumea și sfinții din ținuturile românești, care cu viața lor au mărturisit pe Hristos și au făcut să fie lucrătoare în sufletele lor darurile Sfântului Duh.
Această sărbătoare a fost introdusă mai întâi în Antiohia, în secolul al IV-lea, apoi în Apus în anul 608. În Biserica Ortodoxă această pomenire, a sfinților de pretutindeni și din toate timpurile, se face în prima duminică după Rusalii.
Credința poporului român creștinat, născută și cultivată prin predica Sfântului Apostol Andrei și prin lucrarea misionarilor creștini, vorbitori de limbă greacă și latină, a rodit duhovnicește mai ales în mulțimea sfinților martiri, a sfinților cuvioși din mănăstiri, schituri și sihăstrii, în mulțimea sfinților ierarhi păstori de eparhii, a domnitorilor sfinți apărători ai patriei și ai credinței. În calendarul Bisericii Ortodoxe Române trecuţi şi pomeniţi peste o sută de sfinți străromâni și români.
În calendarul Bisericilor Ortodoxe din Ucraina, de asemenea, sunt sute de sfinţi ai pământului ucrainean. Mitropolitul Kievului, Petru Movilă, şi stareţul Mănăstirii Neamţ, Paisie Velicicovschi, au fost canonizaţi de ambele Biserici Ortodoxe – Ucraineană şi Română.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com