După  800 de ani, pe cer a apărut din nou steaua de Betleem

22 12 2020 LC STEAUA 1

Mediile din lume, inclusiv din Ucraina, au comunicat despre un fenomen astronomic extraordinar. Zilele acestea cele mai mari planete din sistemul solar – Saturn şi Jupiter – s-au apropiat una de alta atât de aproape, încât de pe pământ se vede o singură stea strălucitoare. Acest fenomen rar din anul 2020 are două explicaţii, comunică BBC Ucraina. În primul rând, aceste două planete ultima dată s-au apropiat una de alta cu 800 de ani în urmă, mai mult un asemenea fenomen în viaţa noastră nu se va repeta. În al doilea rând, unirea lor s-a produs la 21 decembrie, în ziua solstiţiului de iarnă, în preajma Crăciunului, şi se consideră că  această apropiere a Jupiterului şi Saturnului este descrisă în Noul Testament ca steaua de Betleem, care a apărut pe bolta cerească cu 2000 de ani în urmă, vestind Naşterea lui Iisus Hristos.

Apropierea între Saturn şi Jupiter a început, şi în fiecare seară, în decursul a cinci zile, fenomenul poate fi văzut practic de toţi locuitorii de pe Pământ. „Steaua de Betleem” poate fi admirată cu ochiul liber, pentru aceasta nu este nevoie de telescop.

Savanţii şi teologii şi până acum se contrazic în privinţa stelei după care s-au călăuzit cei trei magi de la Răsărit. Vestitul astronom Galilei încă în anul 1610, cu 13 ani înainte de ultima apropiere a acestor două planete, a urmărit fenomenul.

22 12 2020 LC SREAUA 3

Teoria despre aceea că apropierea lui Saturn şi Jupiter poate fi steaua de Betleem, descrisă în Evanghelia după Matei, ea arătând magilor calea spre locul naşterii lui Iisus Hristos, a fost exprimată în secolul al XVII-lea de către astronomul german, Johann Kepler. El a urmărit acest fenomen în anul 1603 şi a calculat că precedentul fenomen putea să aibă loc în anul 7 înaintea erei noastre.

Unii savanţi sunt de părerea că steaua de Betleem putea să fie cometa Halley, care, potrivit calculelor astronomilor, s-a apropiat de Pământ cu 5-10 ani înainte de data „oficială” a naşterii lui Iisus Hristos. Această versiune a fost redată de renumitul pictor italian Giotto în fresca sa despre închinarea magilor, pictată în 1303-1305. Se ştie că în anul 1301 cometa Halley a apărut pe cer şi putea fi văzută de pe pământ.

22 12 2020 LC STEAUA 2

Însă, teologii explică că steaua de Betleem nu este un fenomen astronomic, ea este tratată în sens religios.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий