Cine se preocupă de școală, se preocupă și de ziua de mâine. Or, școala a fost și rămâne un simbol al înnoirii, al speranței în viitor. În numele acestui viitor în Ucraina a și fost pusă la cale și se realizează reforma învățământului. Ea urmărește un scop nobil – îmbunătățirea calității cunoștințelor.
Nimeni nu pune la îndoială acest scop nobil, însă în procesul de atingere a lui a fost pusă în funcțiune o „mină cu efect întârziat”. Funcționarii se străduiesc să „camufleze” explozia, înlocuind diplomatic noțiunile de „închidere” și „reducere” prin altă noțiune „optimizarea învățământului școlar”. Până la 1 septembrie a rămas mai puțin de o lună, iar de pe acum e clar că nu în toate școlile din țară va răsuna „primul clopoțel”, care dă semnalul începutului unui nou an de învățământ. În Ucraina vor fi închise circa 800 de școli sătești. De pe pozițiile finanțării (iar finanțele în cazul dat joacă rolul decisiv, cu atât mai mult că este și o cerință a Fondului Monetar Internațional) în această listă au nimerit 613 școli cu un număr insuficient de elevi. Aceasta înseamnă că fiecare a douăzecea școală din țară cade sub verdictul „închiderii”, adică al „optimizării”. Economiștii nu se conduc după emoții, ci după litera legii. La finele anului trecut Parlamentul a adoptat amendamente la actele legislative privind stabilizarea stării financiare și perfecționarea unor anumite principii ale politicii sociale și, conform acestora, de la 1 septembrie 2016 încetează finanțarea din subvențiile pentru învățământ a școlilor care au mai puțin de 25 de elevi. Însă se face excepție referitor la școlile primare.
Să nu credeți că acest proces decurge ușor. Este vorba despre destinul elevilor, al profesorilor și comunitățile sătești se împotrivesc, protestează și nicidecum nu pot fi învinuite că „stau în calea progresului din învățământ”. Ele apără dreptul copiilor de a obține și studii calitative, dar și în condiții convenabile. Este firească și pe deplin înțeleasă reacția locuitorilor unor sate românești din regiunea noastră, unde a devenit o realitate optimizarea (închiderea) școlilor locale. Cu un an în urmă, din lipsă de elevi, a fost pus lacătul la ușa şcolii primare din cătunul Herghiligeni, din localitatea Târnauca. Acum aceeaşi soartă era prevăzută şi pentru şcoala primară din cătunul săvineşti.
Semnalele care au fost date anul acesta pentru școlile românești din ținut atestă că procesul de optimizare a sistemului de învățământ abia începe și că problemele complicate sunt încă înainte. Oare nu aceste condiţii cer și o optimizare a activității societăților național-culturale ale românilor din regiune? O optimizare în adevăratul sens al cuvântului. Cred că în cazul dat trebuie reanimată și activitatea Asociației „Aron Pumnul”, care, conform statutului ei, trebuie să stea în apărarea învățământului în limba maternă din regiune. Situația cere eforturi comune ale tuturor.