Prima vizită oficială peste hotare a noului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuată la 12 ianuarie la Kiev, are o rezonanță internațională. Expertul politic ucrainean, Volodymyr Fesenko, consideră că vizita Maiei Sandu în Ucraina este semnificativă pentru ambele părți și pune „începutul unei noi etape a relațiilor de colaborare bilaterală și a tendințelor europene comune” ale Kievului și Chișinăului. „Sub aspect regional aceasta înseamnă noi eforturi în vederea soluționării problemei transnistrene, precum și antrenarea Moldovei la Platforma Crimeea”, a mai menționat Volodymyr Fesenko.
Un alt expert ucrainean, Myhailo Nakonecinyi, a dat de înțeles că planurile expuse de Maia Sandu în timpul vizitei nu sunt pe deplin concretizate. „Am auzit de la Zelenski despre vaccin, dar mi se pare că Moldova ar trebui să vină la noi după vaccin, dat nu noi să primim vaccinul de la ea, fiindcă acolo vaccin nu se produce”, a subliniat Myhailo Nakonecinyi.
Deutsche Welle România scrie că „Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit să intensifice eforturile în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide ale cetățenilor. Zelenski a menționat că poziția Ucrainei privind soluționarea conflictului transnistrean a rămas neschimbată: „Kievul sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” și, a precizat Zelenski, „Moldovei nu îi este frică să numească Crimeea teritoriu ucrainean”.
În alt context, el a subliniat că, împreună cu Maia Sandu, are „un plan ambițios cu privire la construirea unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul”. În acest sens, cei doi președinți au analizat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru, care ar scurta timpul călătoriei.
„În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean a fost, practic, suspendat. Sunt bucuroasă să vă anunț că astăzi am convenit să aducem relațiile noastre la un alt nivel – cel de parteneriat strategic”, a spus Maia Sandu. Între altele, cei doi președinți au convenit asupra unui acord ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinelor de identitate. S-a discutat, de asemenea, despre diversificarea surselor energetice și dezvoltarea infrastructurii rutiere. Pentru a economisi bani, împreună cu delegația oficială, Maia Sandu a mers în țara vecină cu mașina, parcurgând noaptea peste 500 de kilometri, precizează Deutsche Welle România. Ea inserează și opinia fostului ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu.
„Este o vizită care taie izolarea Moldovei. Nimeni nu poate anula importanța relației moldo-ucrainene. Este legată de interese de securitate, interese comerciale, interesul de a promova puncte comune în cadrul Parteneriatului Estic”, susține diplomatul moldovean.
O altă ediție Deschide.MD. inserează opinia expertului moldovean Victor Chirilă: „Kievul se așteaptă că R. Moldova va participa activ la proiectul său ”Platforma Crimeea”, care face parte din strategia sa de eliberare a Crimeii de ocupația rusă. „Platforma Crimeea” presupune întâlniri la nivel de șefi de state, prim-miniștri, miniștri de externe, parlamentari și experți. Primele reuniuni ar urma să aibă loc în mai 2021. Participarea autorităților moldovene la această platforma va fi pentru Kiev hârtia de turnesol al seriozității intențiilor R. Moldova de a iniția și promova împreună cu Ucraina proiecte care vor consolida securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială ale ambelor state”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com