Comunitatea românească din Ucraina este una dintre cele mai numeroase din statul vecin, a declarat eurodeputatul român Eugen Tomac, care organizează luni, 22 martie, ora 16:30, o dezbatere online la care vor lua parte mai mulți oficiali ai statului român, din Guvern și din Parlament, pentru a discuta cu reprezentanții minorității românești și pentru a găsi soluții la problemele ce îi apasă, informează B1.
„Educația în limba română în Ucraina”, dezbaterea online organizată de Eugen Tomac (PMP) privind problemele minorității române, va avea loc luni, de la 16:30.
„Comunitatea românească din Ucraina este una dintre cele mai numeroase din statul vecin. În ultimii ani, majoritatea românilor ce locuiesc în zone compacte, cunoscute drept Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei sau Maramureșul Istoric au adus în atenția opiniei publice situația prin care trece învățământul în limba română de aici. De ani buni urmăresc situația acestor comunități și consider că am responsabilitatea de a mă implica pentru a le apăra drepturile. Prin urmare, am invitat la o dezbatere online oficialități ale statului român din cadrul Guvernului și Parlamentului României, pentru a discuta cu reprezentații minorității românești din țara vecină și a găsi soluții la problemele ce-i apasă”, a scris Eugen Tomac, duminică, pe Facebook.
Dezbaterea online privind comunitatea românească din Ucraina va avea loc luni, 22 martie, ora 16:30, și va fi transmisă pe Caleaeuropeană.ro și pe pagina de Facebook a eurodeputatului PMP. La eveniment vor lua parte mai mulți oficiali ai statului român, dar și reprezentanți ai minorității românești. Printre aceștia se numără: Printre aceștia: Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației; Dănuţ Sebastian Neculăescu, Secretar de stat, Ministrul afacerilor externe; Oana Ursache, Secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României; Viorel-Riceard Badea, Președinte Comisia pentru cultură şi media, Senatul României; Ştirbu Gigel-Sorinel, Președinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților; precum şi profesori, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din România și Ucraina. Discuția va fi moderata de Marian Voicu, jurnalist Televiziunea Română.
„Le mulțumesc pentru deschidere și implicare tuturor demnitarilor statului român care mi-au acceptat invitația, jurnaliștilor care vor participa și, mai ales, liderilor comunității românești din statul vecin. Va fi o dezbatere axată pe idei și soluții în sprijinul românilor din Ucraina. Vă așteptăm!”, a adăugat Eugen Tomac.
Evenimentul „Educația în limba română în Ucraina” își propune să scoată în lumină problemele cu care se confruntă comunitatea românească din țara vecină în urma modificării Legii Învățământului, care a impus trecerea la predarea în limba ucraineană a instituțiilor preșcolare și școlare cu predare în limba minorităților etnice.
Libertatea Cuvântului (www.lyberti.com)