Bananele se numără printre cele mai consumate şi îndrăgite fructe datorită gustului dulce şi aromei specifice. Fiind unul dintre cele mai „vârstnice” fructe din lume, banana este numită şi „fructul înţelepciunii”. Însă, dincolo de savoarea oferită de acest fruct exotic, se ascund o mulţime de beneficii importante pentru sănătate. Toţi nutriţioniştii susţin că este bine să incluzi în alimentaţia de zi cu zi delicioasele banane. De ce? Iată câteva motive temeinice.
Potrivit nutriționiștilor, dacă o să consumați două banane pe zi, timp de o lună, starea de sănătate se va îmbunătăţi în mod considerabil. Bananele oferă o varietate de vitamine şi minerale: Vitamina B6 – 0,5 mg, Mangan – 0,3 mg, Vitamina C – 9 mg, Potasiu – 450 mg, Fibre alimentare – 3g, Proteine – 1 g, Magneziu – 34 mg, Acid folic – 25,0 mcg, Riboflavină – 0,1 mg, Niacină – 0.8 mg, Vitamina A – 81, Fier – 0,3 mg.
Bananele ajută la reglarea tensiunii arteriale. Fructul este una dintre cele mai bogate surse naturale de potasiu, element care ajută la diminuarea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu efectuat în India, consumul a cel puțin două banane pe zi reduce tensiunea arterială.
Protecţie împotriva ulcerului. S-a dovedit că o simplă mixtură de lapte şi banane ajută la suprimarea secreţiei de acid. Bananele oferă această protecţie pe două căi. Pe de-o parte, substanţele de banane fac ca stratul de mucus din interiorul stomacului să devină mai gros, astfel, oferindu-se o protecţie sporită în faţa acidului clorhidric. Pe de altă parte, tot bananele elimină din stomac bacteriile care sunt de vină de apariţia ulcerului stomacal.
Bananele îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc stresul. Triptofanul conținut de banană este transformat de creier în serotonină. Un studiu realizat în Olanda a demonstrat că lipsa acestei substanțe la persoanele care au avut în familie cazuri de depresie duce la pesimism și instabilitate a memoriei.
Protecţie împotriva anemiei. Bananele conţin un nivel crescut de fier, care stimulează producţia de hemoglobină în sânge şi ajută la ameliorarea anemiei.
Constipaţie. Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea circulaţiei libere prin tractul digestiv şi previne constipaţia.
Protecţie împotriva cancerului. Bananele lupta împotriva cancerului, dar numai cu condiţia să fie coapte în exces, adică să aibă coaja neagră. Bananele foarte coapte conţin TNF, o substanţă foarte activă asupra celulelor tumorale, pe care le atacă şi le ucide. TNF este folosit în oncologie pentru a trata pacienţii cu cancer, iar bananele coapte conţin un TNF natural foarte puternic.
Îmbunătăţesc vederea. Datele rezultate ca urmare a mai multor studii de specialitate demonstrează că prin consumul a mai multor porţii zilnice de banane poate fi redus riscul apariţiei degenerescenţei maculare asociată cu înaintarea în vârstă, cauza principală a pierderii vederii la persoanele în vârstă. Specialiştii susţin că riscul poate fi redus cu 36%.
Protejează sănătatea oaselor. Bananele conţin minerale care contribuie la o asimilare mai bună a calciului în oase, ceea ce înseamnă că te protejează de osteoporoză şi alte boli asociate sistemului osos.