La 90 de ani, Elena Pagu socializează, călătoreşte, zâmbeşte, se antrenează, concurează şi… câştigă. Reţeta ei de succes şi de longevitate, simplă şi uşor de aplicat, te motivează mai mult decât o duzină de cărţi dedicate gândirii pozitive.
Elena Pagu a participat recent în Australia, la Campionatul Mondial pentru veterani. Eurpa FM anunţa că formidabila atletă a câştigat o medalie de aur, la marş, la proba de 5.000 de metri. Elena Pagu are 7 titluri de campioană mondială. S-a antrenat pentru această competiţie, alergând 10 kilometri pe zi.
Elena Pagu s-a născut la 25 iulie 1926, în localitatea Dumbrava Roşie, lângă Piatra-Neamţ. A început să se antreneze de la 9 ani, când mergea 18 km pe zi până la şcoală. Elena Pagu a colindat lumea. Este multiplă campioană mondială şi europeană la marş. în 1983, s-a mutat în Bucureşti, unde s-a alăturat unui colectiv format din 16 foşti atleţi, ajunşi veterani. în această vară a scos 44 de minute la 5 km marş. Acest timp ar putea să-i aducă recordul mondial pentru vârsta ei la competiţia de la Perth, Australia. Elena Pagu s-a apucat de alergat cu puţin timp înainte de a ieşi la pensie, încercând să scape de o depresie. Locuieşte într-un apartament din Vitan, în care are o vitrină plină de medalii câştigate de-a lungul anilor.
Elena Pagu face parte dintre acei bătrâni cu suflet tânăr. Bătrâni al căror exemplu te energizează şi te ambiţionează, ca tânăr. O bătrână care prin cumpătare şi prin cultivarea unor obiceiuri benefice reuşeşte la 90 de ani ceea ce unora dintre noi le-ar fi greu şi la 45. La etatea sa, nu îi lipseşte umorul, nici pofta de viaţă.
Secretele ei sunt sportul şi… ardeii iuţi
„În Bucureşti, o singură dată şi-a mai făcut un cetăţean cruce când ma văzut alergând. Alergam desculţă, prin zăpadă”;
”Cel mai important e să te mulţumeşti cu ce ai, cu ce poţi realiza prin forţele tale, fără să-i stinghereşti prea mult pe alţii, fără să depinzi prea mult de alţii”;
«Mişcarea şi iubirea mă ţin vie, dinamică, cu chef de viaţă. Dar să ştii că sunt raţională. Ştiu că n-am eternitatea în faţa mea! Şi am trecut prin multe. Dar sunt încă dreaptă, sunt în picioare şi pot să fac un marş de zece kilometri şi acum!”;
«Când alerg, mă simt liberă, mă bucur de natură şi de locurile prin care alerg”.
Liliana Nicolae — Locuri, oameni, poveşti