„Elevii noștri au primit mențiuni chiar de la Iași…”

Screenshot_4

Una dintre cele mai vestite școli românești din oraș și regiune – Școala medie nr. 10 din suburbia Roșa a Cernăuțiului – nu are anul acesta absolvenți. În ultimul timp asemenea cazuri au mai fost. Se fac simțite consecințele situației demografice, migrației forțelor de muncă, dar, se pare, că lucrurile revin la normal. Deși fără „valsul absolvenților”, sărbătoarea ultimului sunet a fost aici luminoasă, emoționantă, cu mulți oaspeți și părinți mândri de succesele copiilor lor.

– Distincții – diplome și chiar premii bănești – au primit circa 40 la sută din numărul elevilor noștri, constată directorul școlii, domnul Alexandru RUSNAC. Premii bănești și mai multe diplome le-am înmânat Ilonei Borovâh, elevă în clasa a opta, și Iulianei Cojocaru, elevă în clasa a noua, pentru succese deosebite la olimpiade. S-a învrednicit de mai multe mențiuni eleva clasei a opta, Cristina-Mihaela Reabco, cea mai activă participantă şi învingătoare la concursurile orăşeneşti şi regionale de creaţie a elevilor, și Vadim Ursuleac, elev în clasa a zecea, unul dintre cei mai buni activiști ai școlii. Elevele din clasa a șaptea Naomi-Ana Rusnac și Lucia Gluseac, pe lângă multele diplome, au primit și mențiuni de la Iași, România, unde au participat cu succes la Concursul „Universul cuvintelor”. Doresc să le aduc mulțumiri aparte Luciei Gluseac și pentru faptul că ea este cea mai bună pictoriță din școală şi elevei Naomi-Ana Rusnac, cea mai activă cititoare între elevii din oraş.

– Elevii din clasa a noua, de asemenea, pot fi considerați absolvenți, d e o a r e c e unii dintre ei pot să-și continue studiile la colegii, licee, școli tehnico-profesionale.

– E adevărat, dar toți elevii din clasa a noua au hotărât să rămână în școală și să urmeze clasele superioare. Deci, în noul an de învățământ vor fi toate clasele – de la întâia până la a unsprezecea și, sper, că în viitor nu se va repeta situația din anul curent. Vom avea și absolvenți, și medaliaţi, căci la Școala de la Roșa tradițional elevii primesc cunoștințe trainice și profunde. Este, în mare parte, meritul cadrelor didactice. Și dacă a venit vorba despre cadrele didactice, voi menționa meritele deosebite ale doamnei Elena COJOCARU, învățătoarea clasei a patra. În decursul a patru ani dumneaei a lucrat foarte bine cu cei 15 elevi. Părinții lor au rămas foarte mulțumiți și îi sunt recunoscători învățătoarei pentru grija şi atenţia pe care a avut-o faţă de copii.

– Numărul elevilor care frecventează Școala nr. 10 e în creștere și acesta este un semn bun, un semn al speranței…

– În anul de învățământ ce se încheie am avut 152 de elevi. La 1 septembrie 2019 vom avea 175-180 de elevi. Numărul lor e în creștere. În clasa întâi au fost înscriși 25 de copii. Potrivit reformei, din anul 2023 în clasă trebuie să fie nu mai puțin de 27 de elevi. Este o sarcină complicată pentru o școală cu limba română de predare cum este cea de la Roșa. E și rezultatul că în această suburbie, populată tradițional de români, decenii la rând n-a funcționat nici o grădiniță românească. Ne vine greu să completăm clasele, dar la Școala de la Roșa toate clasele sunt românești.

Добавить комментарий