Un tribunal special de la Haga nu va putea să-l judece pe Vladimir Putin pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei atâta timp cât va rămâne preşedinte al Rusiei. Procedurile în absență sunt posibile numai după demisia sa. Acest lucru a fost explicat la Canalul 24, cu referire la Euronews. Un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, care este planificată să fie creat cu sprijinul țărilor occidentale, nu va putea lua în considerare cazul lui Vladimir Putin în absență, în timp ce el rămâne președinte al Rusiei. Același lucru este valabil și pentru primul ministru rus, Mihail Mișustin, și ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Motivul este imunitatea diplomatică de care se bucură oficialii de rang înalt, în conformitate cu dreptul internațional.
Urmărirea penală este posibilă numai cu prezenţa fizică a inculpatului în instanţă.
Proiectul de tribunal este dezvoltat în cadrul Consiliului Europei — o organizație internațională pentru drepturile omului care nu face parte din UE, dar lucrează îndeaproape cu aceasta. Versiunea de lucru a documentelor este deja pregătită, iar semnarea primului acord între Ucraina și Consiliul Europei este așteptată pe 9 mai la Kiev — de Ziua Europei. După semnare, documentele trebuie ratificate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde pentru aprobare vor fi necesare două treimi din voturi.
Deşi a fost luată în considerare ideea examinării cazului lui Putin în absenţă, în versiunea finală a documentului acesta a fost respins ca un „compromis politic”. Un proces absent este posibil numai după ce președintele rus părăsește funcția.
Se preconizează că tribunalul va avea sediul la Haga, unde funcționează deja Curtea Internațională de Justiție și Curtea Penală Internațională. Sprijinul politic a fost deja exprimat de peste 38 de țări, inclusiv Canada, Australia, Japonia și UE. Statele Unite nu participă în prezent la această inițiativă, în special pe fondul unei schimbări a cursului politic odată cu revenirea lui Donald Trump. În ciuda acestui fapt, aliații occidentali sunt încrezuți că tribunalul va deveni un instrument istoric de justiție.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com