Magazinele second hand sunt luate cu asalt
După o iarnă îndelungată, iată că primăvara-şi intră în drepturi cu mult soare şi bună dispoziţie. E şi momentul când toată lumea îşi reîmprospătează garderoba, iar magazinele au deja puse în vitrine colecţii noi, dar care, din păcate, nu sunt pe buzunarul oamenilor obişnuiţi.
Din cauza crizei economice şi a sărăciei lumea nu are bani suficienţi pentru a-şi procura haine noi, astfel că tot mai mulţi sunt acei care în această perioadă îşi îndreaptă pasul spre magazinele second hand. În ultima perioadă magazinele cu haine de mâna a doua s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Acestea sunt practic luate cu asalt de clienţi, mai ales în zilele când se aduce marfă “nouă”. Unii mai şmecheri, ocupă rând în faţa magazinelor pe la miezul nopţii, iar în zori cumpără toată marfa de calitate pe care ulterior o realizează în piaţă la preţuri mult mai mari. Oamenii cumpără din aceste magazine totul la rând, începând cu pantaloni, rochii, tricouri sau încălţăminte şi terminând cu pălării sau lenjerie intimă. Mămicile, de regulă, se înghesuie la rafturile cu hăinuţe pentru copii. Odraslele cresc foarte repede şi nu este pe buzunarul oricărui să tot cumpere haine noi care în pieţe sau magazinele specializate sunt foarte scumpe. Sărăcia nu-şi alege victimele şi astfel prin aceste magazine întâlneşti doamne sau domni respectabili care scotocesc printre mormanele de haine vechi. Cândva pentru aceşti clienţi cu pretenţii şi gusturi rafinate frecventarea magazinelor second hand era considerată un lucru ruşinos şi dezonorant. Acum acest gen de shopping a devenit o practică obişnuită şi chiar la modă. Pe rafturile second hand-urilor găseşti tot ce vrei. De la îmbrăcăminte, încălţăminte, genţi sau lenjerie intimă, până la aşternuturi sau perdele la preţuri accesibile. Important să ştii unde şi când apare marfă “proaspătă” pe rafturi. Cumpărătorii sunt fericiţi că se pot îmbrăca ieftin din cap până în picioare. La fel şi patronii acestor magazine sunt nespus de bucuroşi, pentru că încasează profituri frumoase şi afacerile merg ca pe roate.
Cu câţiva ani în urmă, Serghii Tighipko, vicepremier la acea vreme, a declarat război magazinelor second hand, pe motiv că importul de haine vechi este un impediment serios în dezvoltarea industriei textile autohtone. Iniţiativa guvernantului aşa şi nu a prins contur, în timp ce zeci de mii de angajaţi din domeniul second hand-ului au protestat vehement în stradă pe motiv că rămân fără un loc de muncă, iar bugetul pierde sume importante din impozitele colectate. După 1990 industria textilă autohtonă a intrat în declin şi foarte multe fabrici au dat faliment. Producătorii care au rezistat, nu au reuşit să formeze mari branduri şi nici nu au ajuns să invadeze pieţele de desfacere europene. Acum şansele industriei textile ucrainene sunt aproape reduse la zero, pentru că spaţiul comunitar este dominat de centrele textile din Italia, Franţa, Germania, Spania sau Marea Britanie. În schimb, cetăţenii ucraineni în vâltoarea aşa-zisei “europenizări”, au ajuns acum să poarte chiloţii europenilor şi să fie chiar mândri de acest fapt. Actuala clasă politică nu se sinchiseşte de nici o ticăloşie săvârşită împotriva propriului popor, dacă este făcută în numele “valorilor şi standardelor europene” şi obţinerii de noi împrumuturi de la creditorii externi. În consecinţă, în timp ce oraşele civilizate din lume îşi înfrumuseţează centrele cu magazine, buticuri moderne şi alte puncte de atracţie, în oraşele din Ucraina, inclusiv la Cernăuţi, cartea de vizită rămân magazinele cu haine de mâna a doua.