Zeci de români din comunitățile istorice din jurul granițelor României, și-au dat întâlnire, zilele acestea, la Drobeta Turnu-Severin, municipiul de reședință al județului Mehedinți, Oltenia. Un eveniment cultural de excepție i-a reunit aici. Este vorba despre marcarea sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române”. Printre invitați s-au numărat și câțiva membri ai Societății Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuţi, Ucraina.
La 31 august 2018, cu ocazia „Zilei Limbii Române”, în orașul Drobeta Turnu-Severin au avut loc mai multe acțiuni menite să promoveze valorile național-culturale ale românilor, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, delegațiile cărora și-au făcut simțită prezența în această zonă pitorească.
În prima zi a evenimentului organizat de Asociația cultural-civică pentru educație și dezvoltare „Eudava”, asociație care a desfășurat în această vară campania „O carte pentru un frate”, oaspeții din statele sus amintite, alături de demnitarii și oamenii de cultură din România, s-au întrunit la Palatului Culturii „Teodor Costescu” unde au discutat prietenește despre spiritualitate și identitate.
În cadrul vizitei, membrii grupului din Cernăuți au vizitat fostul „Castel de Apă, o construcție de 27 de metri înălțime, construit în anul 1910, care a devenit un real simbol al municipiului Drobeta Turnu-Severin și „piciorul” de pe malul românesc al Podului lui Traian, construit în numai trei ani de zile (103-105), după planurile arhitectului Apolodor din Damasc.
Acțiunea culturală a continuat în după amiaza zilei de vineri cu un spectacol folcloric prilejuit de „Ziua Limbii Române”, la care și-au anunțat prezența zeci de interpreți mehedințeni, inclusiv artistul Dan Deșliu, buneii căruia sunt originari din orașul Noua Suliță.
Înspre seară, delegația cernăuțeană a avut norocul să asiste la Festivalului Medieval al Cetăţii Severinului, aflat la cea de-a treia ediţie, dar și la un mini-concert de muzică tradițională din zona Timocului, susținut de românii din Serbia.
În cea de-a doua zi a evenimentului organizat de reprezentanții Asociației „Eudava”, în parteneriat cu Primăria și cetățenii municipiului Drobeta Turnu-Severin, inclusiv inimoșii domni Cristian Marinescu și botoșănenii Vălică Bărbăzan și Marian Moroșan, membrii grupului cernăuțean au vizitat: „Chipul lui Decebal — monument ce figurează într-un top 5 cu cele mai spectaculoase statui din lume, misterioasa Peşteră Veterani — sanctuarul lui Zamolxis nedescifrat de nimeni, Cazanele Mari -locul unde Dunărea se îngustează cel mai mult de pe teritoriul României și alte obiective turistice de excepție.
La încheiere gazdele și invitații au desfășurat peste Dunăre un imens tricolor.