EVENIMENT DE ANVERGURĂ, URMĂRIT DE ÎNTREAGA SUFLARE ROMÂNEASCĂ DE PE PLANETĂ

28 5 R 5

Impresii ale câtorva participanți din regiunea Cernăuți la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo”, 24-26 mai 2024.

Serghei POCLITAR, președintele Asociației „Boianul Bucovinei”: „La Ziua Românilor de Pretutindeni, desfășurată la București, am fost pentru prima dată anul trecut. Am avut fericirea să fiu și de data aceasta la un asemenea eveniment extraordinar, care îi unește pe românii din toate colțurile lumii. M-am ales cu impresii de neuitat. Am făcut cunoștință cu mai mulți activiști ai culturii românești. Spre exemplu, reprezentanta comunității românești de pe insula Creta din Grecia mi-a dat cartea ei de vizită și ne-a invitat la Festivalul culturii românești, pe care ea îl organizează. Avem și noi unele idei, dar trebuie bine chibzuite. Am rămas încântat de propunerea românilor din Franța, care intenționează ca în ziua de 23 iunie anul curent să înregistreze un record mondial – să prezinte cel mai lung brâu românesc din Europa. Au rugat ca românii din diferite țări să le trimită brâuri românești, ca apoi acestea să fie unite și să formeze un brâu unic și gigant”.

28 5 R 1

Eugenia FACAS, directoarea Gimnaziului nr. 1 „Vector” din Cernăuți (suburbia Horecea): „Am avut ocazia să colind România în lung și-n lat, dar, iată, la București nu am fost niciodată. M-am bucurat nespus de mult că mi s-a propus să particip la actuala ediție a Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo”, 24-26 mai 2024. Din regiunea Cernăuți au fost mulți pedagogi, precum și din regiunea Transcarpatică. Ne-am bucurat sincer de întâlnire.  Am trăit clipe majore, de neuitat la Opera Națională, Ateneu, la concertul de muzică clasică și la Patriarhie. În afară de program eu personal am fost la mormântul lui Mihai Eminescu, căci acesta a fost un vis al meu mai demult. Sunt recunoscătoare Consulatului General al României la Cernăuți pentru această călătorie de neuitat”.

28 5 R 2

Nicolae MINTENCU, veteran al învățământului public din satul Voloca, rapsod popular, învățător emerit al Ucrainei, laureat al mai multor concursuri și festivaluri internaționale de folclor:  „Cu mare bucurie am vizitat din nou Bucureștiul. M-a impresionat Parlamentul, cu mare interes am vizitat Muzeul satului, precum și alte muzee din capitala României. Concertul de muzică clasică a fost ceva fantastic. Pe scenă au evoluat cântăreți de talie europeană. Din punct de vedere spiritual am câștigat foarte mult, m-am ales și cu un bagaj mare de cunoștințe. Aș vrea să menționez organizarea excelentă a Festivalului. Acum, aici, acasă, îmi amintesc cu plăcere clipele emoționante trăite timp de trei zile acolo, la București”.

28 5 R 3

Natalia BALAN, lucrătoare a culturii din CT Pătrăuți: „Aș menționa în mod deosebit excursiile organizate pentru participanții la Ziua Românilor de Pretutindeni. A fost o întâlnire cu istoria și tezaurul spiritual al poporului român. Am primit o mare delectare estetică la concertul de muzică clasică. Ne-am întâlnit cu Ambasadorul român în Ungaria,  cu care ne cunoaștem din timpul evoluării Ansamblului nostru de dansuri „Mugurel” în această țară. Ne-am întors înaripați de idei și puteri creatoare. Deși în Ucraina e război, nu putem lăsa la o parte cultura și tradițiile noastre populare. Vom participa în curând cu Ansamblul nostru „Mugurel” la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene”, care se va desfășura la Cernăuți”.

28 5 R 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий