Rușii vor începe exploatarea zăcămintelor din zona Mării Ohotsk, în sudul extremităţii sale orientale, lucru care a nemulțumit partea japoneză.
Marea Ohotsk, care are legătură cu Oceanul Pacific, este situată între peninsula Kamceatka și Insulele Kurile. Zona este bogată în zăcăminte și reprezintă totodată un motiv de dispută teritorială între Federația Rusă și Japonia.
Vladimir Polevanov, expert în geologie și fost vice-premier în cadrul guvernării Federaţiei Ruse sub administraţia preşedintelui Boris Elţîn, a atacat poziţia Japoniei. Potrivit publicației Vzglyad citată de Defenseromania.ro, Polevanov s-a arătat surprins că „un stat agresor (n.r. — Japonia), care a pierdut cel de-al Doilea Război Mondial” are „pretenții teritoriale față de un stat care a câștigat” conflagrația, făcând referire evidentă la Federația Rusă.
Polevanov a mers mai departe și a acuzat Japonia că „acționează precum Ucraina în Est”, precizând că zona din Kurile revendicată de Moscova este „teritoriu rusesc, la fel cum este și Crimeea”.
„Nu suntem obligați să solicităm permisiunea Japoniei în cazul insulelor Kurile”, a adăugat politicianul rus.
În zonă, Rusia e implicată în căutarea și exploatarea petrolului și gazelor, dar și a altor zăcăminte.
Spre exemplu, Polevanov a precizat că în această regiune se găsește și reniu, un metal foarte rar a cărui consum global este de doar 70 de tone pe an iar Rusia intenționează să înceapă exploatarea. Potrivit acestuia reniul este utilizat în industria de fabricare a rachetelor și a aeronavelor, inclusiv pentru producerea de piese de schimb pentru aeronavele militare supersonice.