Explicaţia medicilor. De ce este important somnul de prânz pentru copii?

00 Acum Somnul la copii

Conform unor studii, somnul de prânz este vital pentru copil, deoarece îi oferă acestuia cantitatea de somn de care are nevoie întreaga zi. Au existat, de asemenea, mai multe studii care au arătat că somnul de la prânz îmbunătățește capacitatea de învățare a copiilor mici. Cercetătorii au descoperit că prichindeii care dorm la prânz au reușit să exceleze în învățarea limbilor străine și au o capacitate mai mare de memorare.

În cele din urmă, somnul de la prânz este esențial, deoarece promovează odihna pe timp de noapte. Un copil care este obosit va avea dificultăți în a adormi seara și asta pentru că atunci când este obosit, corpul lui eliberează prea mult cortizol, hormonul stresului, ceea ce va face să îi îngreuneze procesul de adormire.

De ce refuză copilul să doarmă la prânz?  Cea mai bună explicație pentru care copilul refuză să doarmă la prânz este faptul că are atât de multe lucruri de făcut. Poate suna aceasta amuzant, dar copilul se află într-o etapă de dezvoltare în care vrea să exploreze lumea din jurul lui și nu vrea ca somnul de la prânz să-i stea în cale. Micuțului îi este frică să rateze vreun moment important și de aceea ar putea să refuze somnul de la prânz.

Ce este de făcut dacă micuțul refuză să doarmă la prânz? Cel mai bun lucru de încercat cu un copil mic care refuză somnul de la prânz este să te asiguri că diminețile lui sunt pline de activități. Ține-l ocupat dimineața cu activități care implică multă energie. Dacă  copilul refuză cu desăvârșire să doarmă la prânz, poți implementa ideea de „timp de liniște”. Odată ce el a înțeles conceptul timpului de liniște și s-a obișnuit cu el, va începe să-și creeze obiceiul de a dormi la prânz.

Mulţi dintre părinţi ezită când vine vorba de somnul de după-amiază al copiilor. De teamă că cei mici nu vor mai dormi cum trebuie noaptea, unii preferă să „sară’’ peste somnul  de prânz.  Medicii recomandă ca toţi copiii mici, de vârstă preşcolară, să doarmă după masa de prânz. Şi asta pentru că somnul are efecte benefice multiple în dezvoltarea fizică şi psihică a celui mic.

Profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, enumeră avantajele somnului de după masa de prânz în rândul copiilor:  *creşterea capacităţii de concentrare a atenţiei; *îmbunătăţirea memoriei pe termen lung; *creşterea calităţii somnului din timpul nopţii, reducând din anxietatea provocată de epuizare; *acumularea unei cantităţi suficiente de energie pentru a se juca şi a învăţa, prevenind astfel suprasolicitarea organismului; *întărirea sistemului imunitar.

„Este important să recunoaşteţi semnele care transmit faptul că un copil este obosit, că nu doarme suficient. Somnolenţa, nervozitatea, apatia, neatenţia, nerăbdarea, agresivitatea copilului din timpul zilei, precum şi lupta de a-l trezi dimineaţa, ne indică că este necesară modificarea programului de somn. În concluzie, somnul de prânz este benefic, ajutând la dezvoltarea armonioasă a copilului, la creşterea randamentului activităţii psihice’’, încheie prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. (Odoraş;  Adevărul.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий