Fără cântul ciocârliei primăvara își pierde farmecul, fără vioara lui Nicolae Hacman muzica populară bucovineană n-ar fi atât de fascinantă   

11 5 H 1

Astăzi își sărbătorește jubileul de 65 de ani, domnul Nicolae Hacman din Cernăuți, cel mai distins muzician român din regiune la ora actuală. Este un violonist de înaltă marcă, recunoscut și apreciat în Europa. El, cu studii muzicale superioare obținute la Chișinău,  a înființat la Cernăuți Ansamblul „Plai”, un colectiv mai mult profesionist decât de amatori, cu o reputație excelentă chiar și în Franța, unde este invitat să evolueze vara, în perioada concediilor. Ansamblul „Plai” este doar o parte din visul sacru al lui Nicolae Hacman de a conduce o orchestră românească de instrumente populare aici, în nordul Bucovinei.

Vioara lui Nicolae Hacman îi amintește publicului spectator bucovinean de creațiile geniale din patrimoniul muzical românesc și, în primul rând, de „Balada” lui Ciprian Porumbescu și de „Ciocârlia”.  Aceste lucrări, interpretate cu o deosebită măiestrie și virtuozitate de „lăutarul lăutarilor”,  Nicolae Hacman, întotdeauna sunt însoțite de ovații.

11 5 H 2

Asemenea aprecieri maestrul le va confirma la două concerte jubiliare, care vor avea loc la Cernăuți: la 22 mai în sala Filarmonicii Regionale „Dmytro Gnatiuk”, iar la 23 mai, în sala mare a Palatului „Tineretul Bucovinei”, unde  Nicolae Hacman va evolua împreună cu discipolii săi din Orchestra  „Mugurelul”.

Nicolae Hacman poartă titlul de Artist Emerit al Ucrainei, este laureat al Premiului regional „Isidor Vorobchievici”. Una din cele mai mari realizări ale muzicianului Nicolae Hacman este, totuși, Ansamblul de instrumente populare „Plai”, pe care l-a creat cu ani în urmă.

11 5 H 3

–  La început ne adunam câțiva muzicanți profesioniști și evoluam cu anumite ocazii, își amintește Nicolae Hacman.  Am condus și Orchestra „Mugurelul” al studenților de la actualul Colegiu de artă „Isidor Vorobchievici”. Pe atunci la Chișinău exista ansamblul cu denumirea „Plai”. El a fost desființat și eu m-am gândit că o astfel de denumire s-ar potrivi unui colectiv din Bucovina. Am creat un ansamblu de instrumente populare, numindu-l „Plai”. E un cuvânt care există atât în limba română, cât și în cea ucraineană. Urcușul nostru spre culmile artei muzicale a început cu concertul de debut în Sala de orgă din Cernăuți. O bună parte din taxa pentru arenda sălii am suportat-o eu personal. Important era debutul nostru și el  s-a dovedit a fi de bun augur. La concert a asistat Ostap Savciuk, pe atunci conducătorul artistic al Filarmonicii cernăuțene. Nu cu mult timp după aceea el a devenit șeful Direcției de Cultură din cadrul Administrației Regionale de Stat și a deschis ușa Filarmonicii pentru Ansamblul „Plai”, care reușise să evolueze în mai multe țări din Europa.

11 5 H 5

Redacția ziarului online „Libertatea Cuvântului” îi adresează cele mai sincere felicitări   Maestrului

Nicolae Hacman, dorindu-i multă sănătate, realizări încântătoare de creație, iar „Ciocârlia” care răsună pe strunele viorii sale să mențină farmecul primăverii în sufletul adoratorilor talentului său.

11 5 H 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий