Așa a fost numit Festivalul „Mărțișor”, desfășurat la Casa de cultură din Ciudei, în prag de primăvară.
Ajuns la cea de a șasea ediție, Festivalul „Mărțișor” de la Ciudei a fost una dintre cele mai frumoase inițiative culturale, lansate chiar din primele luni de la crearea Comunității Teritoriale de aici, care a unit mai multe sate românești din zonă – Ciudei, Igești, Budeneț, Cireș, Crăsnișoara. Ideea a pornit de la directorul Liceului nr.1 din Ciudei, Radu Petrașescu. Ieșind acum, pentru a șasea oară, pe scena festivalului, după ce elevii de la această instituție de învățământ au interpretat un cântec despre pace, ținând în mâini figurile albe ale porumbeilor, Radu Petrașescu a numit Festivalul „Mărțișorului” – festival al păcii și primăverii. La el sunt invitați să participe copii de la toate cele șase grădinițe, de la gimnaziile și de la cele trei licee, precum și elevi, profesori de la Școala de Arte din Comunitate.
–Este o zi de suflet în comuna noastră. Scopul festivalului este să-i aducem cât mai aproape de casă pe consătenii noștri aflați peste hotare – copii și vârstnici. Folosind Internetul, ei ne trimit mesaje de mulțumire pentru că am organizat o astfel de sărbătoare. Și tot prin Internet vor privi imagini și video de la festivalul nostru. În scurtele clipe de răgaz între lupte, privesc la toate acestea și apărătorii noștri. Așa mi-a mărturisit absolventul liceului nostru, comandantul unei subunități de tancuri, Vasile Cercaschi din Igești. El a promis că la următoarea ediție a festivalului neapărat va fi prezent. Așteptam cu mare speranță că va fi pace. Dar sunt apărători de-ai noștri care nu vor mai putea veni niciodată la o asemenea sărbătoare a păcii și primăverii. Ei au căzut în lupte, a accentuat domnul director.
La propunerea lui, întreaga sală a cinstit memoria eroilor care cu prețul vieții lor au apărat pacea, libertatea și independența țării.
–Asemenea sărbători ne încarcă sufletele cu emoții pozitive, a precizat primarul Comunității Teritoriale, Anatolie Pițul, invitând-o în scenă pe Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.
–În mijlocul dumneavoastră mă simt acasă, a declarat ea. Excelența sa a venit și de data aceasta cu flori pentru doamnele și domnișoarele din sală, deoarece în curând va fi marcată Ziua Femeii: Femeia este scumpa ființă care aduce pe lume viitorul.
Poetul Nicolae Șapcă, redactorul-șef al „Monitorului bucovinean”, publicație care are mulți cititori în satele din CT Ciudei, a însoțit mesajul său cu o poezie despre acest moment al primăverii, iar colegul său din județul Suceava, Ioan Ițco, fondatorul revistelor „Dulce Bucovină” și „Dacia străbună”, a venit cu un tablou simbolic – cetatea de scaun a Moldovei, afirmând că Ciudeiul este o „cetate a românismului”.
Programul artistic a fost dominat de cântece despre primăvară, pace și mamă, indiferent de au răsunat ele în interpretarea micuților de la grădinițe, elevilor de la gimnazii și licee. O suită de dansuri a fost executată de Ansamblul „Ciudeienii” de la Liceul nr. 1, precum și de elevii de la Liceul nr.2. Acordurile finale ale festivalului au răsunat în interpretarea instrumentiștilor de la Școala de Arte din Ciudei (directoare Ana Cogut) și solistei Diana Frunză, după care spectatorii – mici și mari – s-au prins în horă – în „Hora Mărțișorului”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com