Oficialii europeni speră că sprijinul pentru Ucraina va continua și după învestirea în funcția de președinte al SUA, pe 20 ianuarie.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a amânat promisiunea dată în timpul campaniei electorale de a „pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore” pentru câteva luni. Partenerii europeni au considerat acest lucru drept un semn că administrația sa nu își va retrage imediat sprijinul pentru Kiev.
Financial Times a raportat acest lucru cu referire la doi oficiali europeni.
Potrivit oficialilor europeni, echipa lui Trump nu a decis încă cum să pună capăt războiului din Ucraina. Aceștia au subliniat că este probabil ca sprijinul pentru Ucraina să fie prelungit după învestirea președintelui american, la 20 ianuarie. „Întreaga echipă a lui Trump este obsedată de forță și de a părea puternică, așa că își revăd atitudinea față de Ucraina”, a declarat reporterilor unul dintre oficiali.
Sursa a declarat că viitoarea administrație Trump se teme, de asemenea, că soluționarea conflictului din Ucraina ar putea fi comparată cu retragerea trupelor americane din Afganistan în 2021.
În același timp, liderii și oficialii europeni încearcă să demonstreze președintelui american nou ales și echipei sale că asistența militară continuă pentru Ucraina este necesară pentru a pune Kievul într-o poziție mai puternică pentru negocierile de pace și pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor, a declarat oficialul.
În plus, ziarul a reamintit că, în decembrie 2024, oficialii francezi au declarat că întărirea poziției Ucrainei pe câmpul de luptă ar duce la oprirea ofensivei Rusiei în estul țării. Ei au adăugat că negocierile sunt, de asemenea, puțin probabile dacă Rusia continuă să cucerească noi teritorii.
Financial Times subliniază, de asemenea, că Premierul italian, Giorgia Meloni, s-a întâlnit cu Trump săptămâna trecută la reședința sa privată din Florida. Ea a spus că republicanul nu va abandona Ucraina. „Nu prevăd ca Statele Unite să fie divizate. În ceea ce privește problema păcii, Trump poate fi cel care se îndreaptă spre o soluție, dar nu cred că asta înseamnă abandonarea Ucrainei”, a declarat ea la o conferință de presă recentă.
Maloni a mai spus că Ucraina ar trebui să primească garanții de securitate specifice ca parte a oricărui potențial acord diplomatic, notează ziarul. „Garanțiile de securitate sunt fundamentale dacă ne dorim cu adevărat pace în Ucraina. Știm cu toții că Rusia a încălcat acordurile pe care le-a semnat în trecut. Fără garanții de securitate, nu putem fi siguri că acest lucru nu se va întâmpla din nou”, a spus ea.
Reamintim că Trump a anunțat un nou termen pentru încheierea războiului din Ucraina. El speră să pună capăt războiului în șase luni. Anterior, istoricul și diplomatul Roman Bezsmertnyi a declarat că Trump s-ar putea distanța de problema încheierii războiului din Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com