Războiul lui Putin a dus la izolarea țării sale în Europa, iar ocuparea permanentă a Ucrainei este imposibilă. Intervenția lui Vladimir Putin în Ucraina nu se desfășoară după planul pregătit. Însă Rusia a rămas o țară enormă cu bogate resurse și cu un guvern crunt, fără milă, scrie comentatorul Gideon Rahman pentru „Financial Times” și citat de publicația ucraineană „Dyerkalo tyjnia” („Oglinda săptămânii”).
Imaginați-vă că forțele lui Putin au reușit să facă un miracol, învingând Ucraina și înlăturând guvernul Zelenski. Iar mai departe? Realitatea este că o Rusia rănită și izolată ar fi atunci blocată într-un război de partizani de zeci de ani. Forțele de ocupație sau guvernul colaboraționist de la Kiev ar fi permanent supuși atacurilor. „Victoria” ar implica Rusia într-un dezastru pe termen lung.
Putin și aliații săi continuă să fie inspirați de istorie. Rusia a suferit înfrângeri teribile de la Napoleon și Hitler, dar a ieșit, în cele din urmă, victorioasă. Dar acele războaie au fost defensive. Știind că nu au unde să se retragă, rușii au luptat până la capăt. De data aceasta ucrainenii își apără Patria lor. În războaiele majore anterioare, Rusia a făcut, de asemenea, parte dintr-o coaliție europeană mai mare. Dar acum, după cum a remarcat Dmitri Trenin, un strateg pro-Kremlin, într-un articol recent, „pentru prima dată în istoria Rusiei, Rusia nu are aliați în Occident”. În realitate coaliția antirusă iese dincolo de hotarele Europei.
Ordinea europeană, la care Putin privea înapoi cu nostalgie, a fost construită în jurul rivalității marilor puteri. Incapabil să înțeleagă noul sistem – bazat pe cooperarea dintre state sub auspiciile UE și NATO – Putin a izolat în cele din urmă Rusia de întregul continent european. După cum spune Angela Stent de la Universitatea Georgetown, „Putin a închis fereastra către Europa pe care Petru cel Mare a deschis-o în anii 1700”.
Dacă Putin ar fi dispus să accepte că Rusia va fi pentru totdeauna la un nivel sub superputeri, ar exista oportunități ca puterea de stat rusă să joace rolul unei puteri mijlocii echilibrate. În schimb, Putin a exagerat în Ucraina. Rezultatul ironic este că Rusia va ieși, probabil, din acest război și mai diminuată ca putere globală. Situația lipsită de orice speranță a dus la un anumit nihilism în rândul unei părți a elitei țării, iar prezentatorii de la televiziune fantazează cu voce tare despre războiul nuclear și Armaghedon. Strategii ruși, care propun din ce în ce mai multe argumente în favoarea continuării luptei, o fac nu pentru că văd o perspectivă realistă a victoriei, ci pentru că înfrângerea este prea greu de imaginat.
„Patriotismul necondiționat al elitei” este necesar pentru a parcurge această cale sângeroasă, susține Trenin. Dar aceasta este o definiție foarte ciudată a patriotismului. Care patriot rus ar vrea să continue să-și trimită compatrioții să moară într-un război brutal de agresiune, care face țara mai săracă, mai izolată, mai dictatorială și din ce în ce mai degradată în întreaga lume? Adevărații patrioți ruși – mulți dintre ei în închisoare sau în exil – sunt cei hotărâți să-l oprească pe Putin și războiul său. Doar atunci când se va întâmpla acest lucru, Rusia va avea șansa de a-și restabili statutul moral, economic și internațional, conchide „Financial Times”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com