Floriile — Intrarea Domnului în Ierusalim

florii-duminica-floriilor-890x395

Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, pe un asin înconjurat de cei 12 Apostoli. Mulţimea, recunoscându-L ca fiind adevăratul Mântuitor, L-a întâmpinat cu ramuri de finic şi cântări de bucurie.
Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.
Sărbătoarea Intrării lui Hristos în Ierusalim este cunoscută în popor sub denumirea de Florii. Această duminică a purtat şi denumirea de Duminica graţierilor, pentru că în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.
Biserica vede în această sărbătoare înaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce. El putea să evite moartea, însă, o primeşte de bună voie pentru a o birui. El moare pentru alţii, nu pentru Sine. Intrarea în Ierusalim este o prefigurare a Intrării în Ierusalimul ceresc.
În interpretarea Sfinţilor Părinţi, asina simbolizează poporul iudeu, în timp ce mânzul prefigurează neamurile care urmau să fie chemate la credinţă. Cei mai mulţi dintre păgâni vor fi purtători de Hristos de-a lungul istoriei şi vor intra cu El în Împărăţia cerurilor.

Obiceiuri de Florii — ramurile de salcie
pelerinaj-carmen-obrejaÎn ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întâmpina tainic pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane. Oamenii le puneau şi pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Există credinţa că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă ca aceştia să nu rămână fără rod.
În ziua de Florii, stupii erau împodobiţi cu ramurile de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.
În unele sate, ramurile erau aruncate în curte când începea să bată grindina. Însă, ele aveau menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.
Ramura de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Există şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.
În duminica Floriilor, Biserica a rânduit să fie dezlegare la peşte. În seara acestei duminici, încep deniile din săptămâna Sfintelor Patimi.

Sfaturi pentru a putea face cumpărăturile de Florii şi de Paşti în siguranţă

Se aproprie Floriile şi Sfintele Paşti, astfel că poliţiştii le recomandă cetăţenilor să fie vigilenţi şi să nu poarte asupra lor sume mari de bani. În primul rând e necesar de a respecta câteva reguli pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor dumneavoastră. Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de clipe minunate, feriţi de evenimente neplăcute. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi ca atunci când achită cumpărăturile, să nu scoată toată suma de bani pe care o au la ei, ci să scoată atât cât au nevoie pentru a achita produsele. Atunci când se plăteşte cu cardul, codul PIN trebuie tastat cu discreţie, fără a fi observat de cei din jur. Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări ale hoţilor.

Добавить комментарий