Obligația Ucrainei de a liberaliza piața funciară nu va fi o condiție prealabilă pentru alocarea următoarei tranșe de la Fondul Monetar Internațional (FMI), anunță AgroPortal, citând o sursă apropiată negocierilor cu FMI.
„Președintele Petro Poroșenko a cerut sa se elimine de pe ordinea de zi problema lansarii pieței terenurilor și Christine Lagarde (șefa FMI) a fost de acord“, – a spus sursa. Punctul cu privire la obligatia de a permite vanzarea terenurilor arabile strainilor va fi eliminat din memorandumul dintre Ucraina și FMI.
Începând cu anul 2001, în Ucraina a fost impus moratoriu în vânzarea de terenuri agricole. În octombrie 2016, Rada Supremă a prelungit acțiunea acestuia pana la sfârșitul anului 2017.
Memorandumul Fondului Monetar Internațional cu Ucraina prevede ca până la sfârșitul lunii mai 2017 guvernul să treacă prin parlament o lege care reglementează circulația terenurilor agricole, iar în 2018 (după încheierea moratoriului) să se înceapă comerțul cu pământ.
Experții și societatea civila este divizată în ceea ce privește evaluarea efectelor ridicării sau menținerii interdicției privind vânzarea de terenuri agricole. Unii cred că continuarea moratoriului va duce la crearea unei piețe funciare la negru, în timp ce alții susțin că ridicarea acestuia va duce la deposedarea țăranilor și achiziționarea terenurilor de către companiile străine.
Prognoza Ministerul Agriculturii din Ucraina susține că beneficiul economic al deschiderii pieței terenurilor din Ucraina nu se va resimți mai devreme de 5-7 ani.