Prea frumoase păreau nopţile de toamnă în nordul României, precum destul de bogate şi luminoase erau zilele de septembrie la Rădăuţi şi Siret în acea perioadă de vis şi poveste, când pe strune de chitară, sub ecoul unor versuri desprinse din agenda unor împătimiţi de dorul poeziei, în cele două oraşe de la frontiera ucraineano-română se desfăşura cea de-a şasea ediţie a Festivalului internaţional de atitudine culturală „Folkever”, organizat de inimosul folkist şi poet Ioan Mateiciuc, împreună cu colegii săi de la Asociaţia pentru Cultură şi Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret. Un aport deosebit la buna desfăşurare a acestui minunat festival l-au adus şi cei de la Centrul Cultural “Mihai Teliman” din Siret şi de la Casa de Cultură a municipiului Rădăuţi, în parteneriat cu Primăria oraşului Siret şi Consiliul Judeţean Suceava, cu sprijinul Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi şi Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.
Prin desfăşurarea cu succes a acestui festival, organizatorii şi-au propus să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural din zona Bucovinei. Scopul proiectului a fost acela de a descoperi şi promova noi talente interpretative şi de creaţie ale muzicii folk, poeziei, picturii, fotografiei, etc. din întreaga Bucovină. Grupul ţintă al proiectului este format din 60 de persoane. Principalele activităţi ale acestuia sunt: promovarea proiectului, schimburi de bune practici în domeniul managementului cultural, activităţi socio–culturale (lansări de carte şi reviste culturale, lecturi publice, expoziţii de caricatură, caligrafie, fotografie, gravură, colocvii pe teme literare şi istorice, concerte de muzică folk şi muzică clasică).
Toate aceste aspecte şi-au găsit locul lor reprezentativ în cadrul Zilelor Culturii la Siret şi a Festivalului Internaţional de Atitudine Culturală “Folkever”, care a adunat mari personalităţi ale scrisului românesc în orăşelul de frontieră. Prezenţa la Festival a poeţilor Lia Faur din Arad, Paul Gorban din Iaşi, Ana Manon Piţu din Botoşani, Vlad A. Gheorghiu din Piatra Neamţ, Mihai Ganea din Baia Mare, George Stanca din Bucureşti, Florin Onică, Angela Furtună, Lidia Grosu din Chişinău, şi a actorului Sandu Aristin Cupcea din Republica Moldova, au reaprins în inimile iubitorilor de poezie acea flacără a speranţei că prin versurile marilor poeţi vom dăinui în timp şi spaţiu. Ediţia din acest an a Folkever-ului se deosebeşte de cele precedente prin diversitatea acţiunilor culturale incluse pe agenda de lucru a Festivalului. Astfel printre interpreţii de muzică folk şi clasică adunaţi la Rădăuţi şi Siret s-au numărat Ioan Gyuri Pascu, Maria Gheorghiu, Mihai Boicu, Eugen Toboş, Trupa “Icarus”, Ovidiu Scridon, Victor Avdochimov din oraşul Cernăuţi, Ucraina, Trupele “Denvar” din Bulgaria şi “Osigan” din Republica Moldova. Iubitorii de fotografii au avut posibilitatea să admire creaţiile lui Sorin Onişor şi Ionel Onofraş, iar cei pasionaţi de sculptură au luat cunoştinţă de lucrările tânărului sculptor Andrei Alupoaie. La fel de impresionante şi interesante s-au dovedit a fi lucrările de grafică executate de Emil Toma Morariu şi cele de caligrafie care aparţin lui Adrian Clucencu.
Atât la Rădăuţi, cât şi la Siret, bucovinenii au dat dovadă de interes faţă de cultura şi literatura neamului, venind într-un număr mare la evenimentele culturale organizate în perioada 19-21 septembrie, apreciind, în acelaşi timp, eforturile depuse de organizatorii acestui minunat Festival de atitudine culturală românească.
Potrivit celor declarate de către domnul Ioan Mateiciuc, inima şi sufletul acestui festival, evenimentul în cauză se adresează în primul rând celor interesaţi de artă. Proiectul şi-a propus satisfacerea unui interes public general pentru artă, prin îmbinarea armonioasă în cadrul festivalului a poeziei, muzicii, fotografiei, etc., promovate de participanţii din ţară şi străinătate.
S-a reuşit, oare, atingerea acestui scop? Cu siguranţă! Cei implicaţi în organizarea unor astfel de festivaluri naţionale şi internaţionale din Cernăuţi, ar avea foarte multe de învăţat de la Ioan Mateiciuc, cel care, a reuşit în acest an să atingă cele mai înalte culmi ale succesului în organizarea unui asemenea Festival internaţional. Invitaţi deosebiţi, un program impecabil, întâlniri de suflet, nopţi albe de cântec şi poezie, zile pline de cultură şi civilizaţie românească – toate acestea adunate în cadrul Festivalului Internaţional de atitudine culturală “Folkever” din Siret şi Rădăuţi.
Amintim cititorilor noştri că săptămânalul “Libertatea Cuvântului” a fost partener-media în cadrul acestui festival internaţional de muzică şi poezie – “Folkever”.
Vitalie ZÂGREA
Cernăuţi-Siret-Rădăuţi-Cernăuţi