Franța și Marea Britanie vor să îl descurajeze pe Trump să negocieze cu Rusia: ce propun ele

24 02 IS 6

Liderii europeni sunt programați să se întâlnească cu Președintele SUA. Marea Britanie și Franța vor încerca împreună să influențeze poziția SUA cu privire la Ucraina, scrie  The Times, citat de TSN. Potrivit publicației, Premierul britanic, Keir Starmer, și Președintele francez, Emmanuel Macronm vor vizita în curând Washingtonul, unde îi vor cere împreună Președintelui american, Donald Trump, să pună capăt negocierilor bilaterale de pace cu Moscova. Starmer și Macron au convenit să își coordoneze acțiunile în încercarea de a influența planul lui Trump de a pune capăt războiului.

Potrivit politicienilor, securitatea globală se confruntă cu un „moment decisiv”. Președintele francez va avea discuții separate cu Trump pe 24 februarie. Liderul britanic urmează să se întâlnească cu Președintele american la Washington pe 27 februarie. „Președintele Trump i-a adus pe ruși la masă, dar orice înțelegere durabilă în ceea ce privește pacea necesită ca vocea Ucrainei, vocea președintelui Zelenski, să facă parte din ea”, a declarat pentru ziar șefa Departamentului britanic pentru educație, Bridget Phillipson.

Inițiativa franceză și britanică, scriu jurnaliștii, stipulează că Statele Unite nu își pot desfășura propriile forțe în Ucraina, dar în cazul unei amenințări din partea Rusiei, trupele europene vor avea dreptul de a utiliza sisteme de apărare antiaeriană și de a pune în alertă forțele aeriene din țările vecine. „Sarcina trupelor britanice și franceze va fi de a proteja infrastructura, orașele și porturile din Marea Neagră”, scrie ziarul.

Potrivit publicației Times, fără sprijinul lui Trump, planul european de a trimite trupe de menținere a păcii va fi dificil de pus în aplicare.

Amintim că Donald Trump a anunțat o a doua rundă de negocieri de pace privind războiul din Ucraina cu diplomații ruși. Aceasta va avea loc marți, 25 februarie, spun rapoartele mass-media.

Se remarcă faptul că prima rundă de discuții de la Riad a determinat aliații europeni să se ralieze în jurul Președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, care este îngrijorat că discuțiile vor avea loc fără participarea directă a Ucrainei și în favoarea Rusiei.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, au remarcat anterior că declarațiile oficialilor ruși indică faptul că Kremlinul nu este pregătit să se angajeze în negocieri de bună credință pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei. În plus, analiștii au subliniat că repetarea constantă de către liderul rus Vladimir Putin a narațiunii false privind presupusa ilegitimitate a lui Volodymyr Zelenski confirmă faptul că înlăturarea guvernului democratic legitim al Ucrainei este una dintre precondițiile Kremlinului pentru o soluționare negociată a războiului.

Șeful Oficiului prezidențial, Andrii Yermak, a declarat că Ucraina dorește o pace justă „cu garanții de securitate concrete consolidate”. Potrivit acestuia, guvernul nu este dispus să facă compromisuri cu privire la independență, teritorii sau suveranitate.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий