Inițiată de Ioan Ițco din Câmpulung Moldovenesc cu câțiva ani în urmă, această galerie cu portrete ale personalităților bucovinene, a fost expusă duminică, 18 august, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. Ioan Ițco, un om pasionat al culturii și turismului, a creat imediat după Revoluția din 1989, care a deschis pentru România calea spre lumea democratică, ziarul „Dulce Bucovina”. În cazul dat el a fost ajutat de regretatul scriitor și reporter de la radio, Mircea Motrici. L-a susținut și scriitorul sucevean, Constantin Horboveanu. În prezent „Dulce Bucovină” a lui Ioan Ițco este o revistă color cu următoarele rubrici: Natura, „care ne-a dat-o Bunul Dumnezeu” (vorba lui Ioan Ițco), Cultura, „lăsată de înaintașii noștri”, Istoria, „pentru a o prezenta pe cea adevărată”. De la editarea revistei „Dulce Bucovină” pornește ideea „Galeriei oamenilor de seamă din sudul și nordul Bucovinei”.
La prezentarea acestei galerii la Palatul Național al Românilor din Cernăuți, Ioan Ițco a mărturisit un alt plan grandios:
–Mă gândesc la o galerie a personalităților românești din toate timpurile, începând de la Dacia noastră străbună și până în zilele de astăzi.
Scriitoarea Maria Toacă i-a urat mulți ani de viață ca să realizeze această frumoasă idee. Omul de afaceri, directorul fabricii de apă minerală din Budeneț, Dumitru Morgan, a dat asigurări că va sprijini asemenea proiecte ale românilor. Iar scriitorul din Suceava, Andrei Breabăn, care a venit la Cernăuți cu un braț de cărți de ale sale din seria „Epopeea ștefaniană”, a dat o înaltă apreciere osârdiei lui Ioan Ițco. Au completat cele spuse de oaspetele nostru sucevean scriitorii Vasile Bâcu din Cernăuți și Constantin Horboveanu din Suceava. Jurnalista de la „Zorile Bucovinei”, Felicia Toma, care-l numește pe Ioan Ițco „fratele nostru”, a menționat că această galerie de portrete este completată mereu, or, întregul ținut bucovinean a dat poporului român multe personalități notorii.
Imagini din rețelele de socializare.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com