În opinia președintelui Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Ghenadiy Moskali, noua Lege a învățământului din Ucraina, adoptată cu voturile majorității Radei Supreme de la Kiev, nu respectă Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, ratificată de statul ucrainean în 2003, și nici Legea cu privire la minoritățile naționale din Ucraina și tratatele internaționale încheiate de statul ucrainean cu țările vecine, informează portalul de știri Novini Zakarpattia, preluat de TOCpress.
„Amintesc că Articolul 6 din Legea cu privire la minoritățile naționale din Ucraina prevede următoarele: statul garantează tuturor minorităților naționale dreptul la autonomie națională și culturală; utilizarea și studierea în propria lor limbă sau învățarea limbii sale materne în instituțiile publice sau prin intermediul societăților culturale naționale; dezvoltarea tradițiilor culturale naționale; utilizarea simbolurilor naționale; marcarea sărbătorilor naționale” – a subliniat Moskal.
Guvernatorul regiunii Transcarpatia mai menționează că Ucraina a ratificat o serie de acte juridice internaționale direct legate de limbile minorităților naționale, amintind că, pe lângă Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, mai este Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, Declarația privind drepturile persoanelor care aparțin minorităților etnice, religioase și lingvistice naționale și Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
„Vă reamintesc că, în conformitate cu Articolul 9 din Constituția Ucrainei, actualele acorduri internaționale, consimțământul prin care Rada Supremă a Ucrainei și-a asumat responsabilitatea, fac parte din legislația națională a Ucrainei” – mai menționează Hennadi Moskal.
Oficialul explică faptul că o serie de dispoziții ale noii Legi a educației adoptate de Rada Supremă de la Kiev sunt contrare acordurilor bilaterale încheiate de Ucraina cu țările vecine, în special cu Republica Moldova, România și Ungaria, care prevăd obligația statului ucrainean de a asigura drepturile lingvistice ale minorităților naționale de pe teritoriul său.
„În conformitate cu Articolul 22 din Constituția Ucrainei, prin adoptarea unor noi legi, drepturile omului și libertățile cuprinse în Constituția Ucrainei nu pot fi anulate și nu poate fi diminuat conținutul și domeniul de aplicare a drepturilor și libertăților existente. În plus, conform Articolului 24 din Constituția Ucrainei, cetățenii au drepturi și libertăți constituționale egale și sunt egali în fața legii. Nu pot exista privilegii sau restricții în funcție de rasă, origine etnică, socială, limbă sau alte caracteristici. Conform Articolului 53 din Constituția Ucrainei, cetățenilor aparținând minorităților naționale li se garantează dreptul de a învăța în limba lor maternă, conform legislației” – detaliază guvernatorul.
„Vreau mai ales să subliniez că reprezentanții minorităților naționale care trăiesc în Transcarpatia sunt cetățeni ai Ucrainei care respectă legea și aspiră la însușirea pe deplin a limbii de stat. Având în vedere acest lucru, fac apel la președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, să utilizeze dreptul să veto asupra legii adoptate sau să o retrimită în Rada Supremă a Ucrainei pentru a fi modificată. Apărarea limbii ucrainene este necesară, dar nu prin limitarea limbilor minorităților naționale. Majoritatea absolută a deputaților care au votat în favoarea noii legi nu provin din regiuni multinaționale, așa că nu înțeleg specificul acestor zone. Transcarpatia este o regiune multinațională, unde dispozițiile Cartei europene a limbilor regionale sunt aplicate vizând trei limbi – română, slovacă și maghiară. Prin urmare, nu pot să nu fiu surprins de poziția deputatului Ivan Baloga, care a ajuns în Parlament cu voturi dintr-o circumscripție în care o parte semnificativă a alegătorilor este constituită din etnici maghiari. Iar acum a votat în favoarea îngrădirii drepturilor și libertăților lor. În concluzie: a pus cruce pe cariera sa politică” – se arată în mesajul guvernatorului regiunii Transcarpatia