Gheorghe ȚOPA: „Am avut marea fericire să cânt cântece pe versurile lui Grigore Vieru”

gheorghe_topa_2

Multe cântece din repertoriul interpretului Gheorghe Țopa din Republica Moldova sunt îndrăgite și de românii din regiunea Cernăuți. Tinerii melomani bucovineni îi urmăresc creația și, firește, doresc să-l aplaude și în una din sălile de concert din Cernăuți. De altfel, și Gheorghe Țopa visează la un turneu în „dulcea Bucovină”. Despre aceasta s-a destăinuit în interviul acordat colegei noastre, Carolina JITARU.

– Să pornim de la casa părintească, de acolo de unde începe drumul în viață a fiecăruia dintre noi.

– Am fost în familie unsprezece copii, dintre care doi au decedat încă pe timpul războiului, pe timpul foametei. Eu când am venit pe lume eram numai nouă. Vin de la Nisporeni, am absolvit Academia de arte „Ștefan Neaga”, fără frecvenţă, îmi place să cânt de mic și aș vrea să ajung și la Cernăuți, printre acei care suntem așteptați acolo.

– În Ucraina ați avut concerte?

– Am fost în regiunea Odesa, în două sate din raionul Chilia.

– Cine sunt autorii preferați ai Dumneavoastră?

– Am avut marea fericire să cânt cântece pe versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Pavel Bechetov – un textier foarte bun. Acum îmi scrie Ianuș Țurcanu, autorul cântecelor „Fata tatei”, „Ochii tăi” și al multor altor melodii. Mi-a scris muzică Gheorghe Mustea, Oleg Baraliuc, chiar și Anatol Chiriac – este vorba de cântecul „Păstrează sufletul curat”. „Păstrează sufletul curat,/ Așa ca roua, ca lumina./ Să nu-l atingă neîncetat/ Indiferența și rutina…”. Dacă vin la Cernăuți, vă cânt mai mult. În ultimul timp lucrez cu tinerii Oleg Baraliuc, Alexandru Udovicenco – băieți cu potențial și formă.

– Ce ne puteți spune despre evoluările în România?

– În România ajungem cel mult până la Iași și revenim în Moldova.

– Care sunt piesele cele mai preferate? Or, un artist oricum are anumite piese la care ține cel mai mult.

– Consider acele, pe care le doresc cel mai mult spectatorii – „Veniți acasă”, „Fata tatei”, pe care le interpretez foarte des. Chiar dacă mă prezint cu un repertoriu nou, oamenii doresc să asculte ceva din cântecele mele mai vechi – „Antonela”, „Lacrimă amară”, să zicem.

– Cui îi este recunoscător în viață Gheorghe Țopa?

– Îi sunt foarte recunoscător lui Mihai Dolgan. El a fost primul care a crezut în mine, i-am plăcut și m-a invitat în Formația „Contemporanul”, apoi s-a revenit la denumirea veche „Noroc”. Deci, Mihai Dolgan este acela, care mi-a dat aripi. Apoi am avut marea fericire să lucrez cu Petre Teodorovici, autorul șlagărului „Melancolie”, pe care îl interpretează Sofia Rotaru. Petre Teodorovici mi-a încredințat mie cântecele „Veniți acasă”, „Te iubesc, popor român” și multe altele.

– Ce le doriți adoratorilor talentului Dumneavoastră din Ucraina?

– În primul rând, sănătate la toți și speranță că ne vom întâlni.

Добавить комментарий