GOLGOTA NEAMULUI ROMÂNESC

28 07 2021 GRIOR

La instaurarea şi consolidarea puterii sovietice pe meleagurile voievodale, la acţiunile întreprinse de către organele regimului totalitar bolşevic pe parcursul  primului an de dominaţie a dictaturii staliniste, alături de cei 162 de comunişti, aduşi din alte locuri ale fostei Uniuni Sovietice, au participat 2.588 de băştinaşi. Ei intrau în rândul membrilor consiliilor raionale, orăşeneşti şi săteşti, organizate în ţinutul mioritic. În activul local erau incluşi 1.835 ucraineni, 227 ruşi, 214 români, 200 moldoveni, 97 evrei, 14 polonezi, un ungur.

Un rol important în procesul de consolidare a dictaturii staliniste l-a jucat presa. În paginile ziarelor, care existau în ţinut, conform Hotărârii din 12 noiembrie – 3 decembrie 1940 a Comitetului Central al Partidului Comunist (bolşevic) al Ucrainei, erau oglindite succesele obţinute în direcţia transformărilor socialiste. Pentru băştinaşii de origine română apăreau ziarele: „Steagul roşu”, la Herţa, şi „Adevărul bolşevic”, redacţia căruia, începând cu luna februarie 1941, se afla în oraşul Cernăuţi, strada Olga Kobyleanska, nr. 10.

Din analiza materialelor publicate, referitoare la istoria zbuciumată a primului an de dominaţie a regimului bolşevic în actuala regiune Cernăuţi, se naşte fireasca întrebare: ce a însemnat ziua de 28 iunie pentru băştinaşii din ţinut? A fost ea „începutul unor drame şi tragedii fără precedent în trecutul nostru istoric” sau este „visul spre mai bine al părinţilor noştri” şi „început de legendă, de cântec, de viaţă trăită, frumos, ca-n poveşti”?..

Profesorul universitar Viorica Moisiuc afirmă: „Istoria ne învaţă să înţelegem mersul lucrurilor de azi şi de mâine. Trebuie doar să ne aplecăm asupra ei. Istoria nu este o „poveste”, nici o creaţie a „imaginarului”, este o ştiinţă bazată pe cercetarea documentelor, a tuturor mărturiilor oferite de inepuizabila bogăţie a arhivelor şi care dezvăluie fapte, fenomene, evenimente în contextul lor politic, economic, social, diplomatic. Istoria trebuie înţeleasă şi asumată cu tot ceea ce a fost bun şi rău – dacă vrem să ajungem la cunoaşterea obiectivă a realităţilor în evoluţia lor firească”.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий