Graiul matern, ca și cântecul popular, trebuie să dăinuie în veci

11 11 B 5

În cadrul vizitei de lucru de câteva zile în regiunea Cernăuți, ambasadorii României și Republicii Moldova în Ucraina – Alexandru Victor Micula și Valeriu Chiveri – au poposit și la Liceul din Marșinți. Întreaga delegație de diplomați din care au făcut parte și Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, ministrul plenipotențiar, Nicolae Dan Constantin, consilierul diplomatic la Ambasada României în Ucraina, Ofelia  Giuroiu, a fost primită de directoarea Liceului, Rodica Galac, starostele satului Marșinți, Gheorghe Nichitovici, și de viceprimarul CT Noua Suliță, Serghei Arsenii. Alături de pedagogi s-au aflat Adelina Rusnac, șefa Secției de învățământ a CT Noua Suliță, și Lilia Govornean, metodistă la Institutul Postuniversitar de Perfecționare a Cadrelor Didactice din regiunea Cernăuți și președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina.

11 11 B 1

Oaspeții dragi au fost întâmpinați cu pâine și sare, după cum e tradiția bunei găzduiri, și cu buchete mari de crizanteme, iar elevii, îmbrăcați în haine naționale, au executat un dans popular, demonstrând că Marșinți este un sat deosebit, unde arta, populară și nu numai, e de mare preț. Diplomații știau că se află în satul de baștină a Sofiei Rotaru și s-au interesat de familia vestitei cântărețe. Directoarea Rodica Galac și starostele Gheorghe Nichitovici, au răspuns că slava satului Marșinți a fost dus în lumea întreagă și de alte personalități marcante de aici. Gheorghe Nichitovici a povestit despre cele două legende care explică originea denumirii localității și le-a dăruit diplomaților un ghid turistic despre Marinți.

Dacă în vremurile de demult Marșinți era o periferie a Nouă Suliței, în prezent ea este una dintre cele mai frumoase și dezvoltate localități din Valea Prutului. Iar apropierea nemijlocită de orașul Noua Suliță a creat pentru școala din localitate o mare concurență.

11 11 B 3

–Ne mândrim cu faptul că instituția noastră de învățământ  are stat de liceu, iar în același timp simțim concurența celor trei licee din Noua Suliță, explică directoarea Rodica Galac. Odată cu introducerea în Ucraina a testelor externe independente, în baza cărora absolvenții pot fi admiși la instituțiile de învățământ superior, unii părinți ai elevilor s-au gândit că, deoarece testele sunt susținute în limba ucraineană, ar fi bine să-și trimită copiii la una din cele trei licee din Noua Suliță. În fața noastră a apărut dilema: ori deschidem clase ucrainene la cererea părinților, ori rămânem cu elevi puțini. Am acceptat prima variantă și această decizie a fost luată cu durere. Ne consolăm cu faptul că oricum elevii au ore de limba și literatura română. În prezent sunt patru clase românești.

11 11 B2

Doamna directoare a numit drept un factor benefic bursele acordate de guvernul român celor ce continuă să învețe în limba română. Dar și pedagogii de la Liceul din Marșinți sunt activi, vorba directoarei: „Mergem pe la casele oamenilor, convingându-i ca odraslele lor să învețe în limba maternă”.

Graiul matern nu trebuie să dispară de la Liceul din Marșinți, el trebuie să dăinuie în timp, cum dăinuie frumoasele cântece populare,  pe care elevii de aici le-au interpretat pentru oaspeții de la Kiev și Cernăuți.

11 11 B 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий