Guvernul ungar a protestat insistent faţă de recenta lege a învăţământului adoptată de parlamentul ucrainean, a anunţat miercuri secretarul de stat ungar pentru comunităţile maghiare din afara ţării, Janos Arpad Potapi, transmite MTI. Potrivit acestuia, noua lege privează minorităţile etnice din Ucraina de acces la şcolarizare în limba lor maternă, ceea ce le limitează oportunităţile de a prospera în ţara natală.
Legea în cauză prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Acest lucru reprezintă o „limitare fără precedent” a drepturilor celor 150.000 de etnici maghiari din Ucraina şi este „total neconstituţională”, a afirmat oficialul ungar, conform Agerpres.
Acesta a mai menţionat că noua lege vine în contradicţie cu angajamentele anterioare ale Ucrainei de a nu limita drepturile minorităţii maghiare. Guvernul ungar se aşteaptă ca Ucraina să reconsidere adoptarea ei şi să-i modifice conţinutul astfel încât drepturile minorităţilor etnice să nu fie afectate, se adaugă în comunicatul semnat de secretarul de stat ungar.
În același timp deputatul român, Daniel Gheorghe, consideră că România trebuie să denunțe tratatul de bază semnat între România și Ucraina, în cazul în care Kievul va lichida școlile cu predare în limba română.
„Ținând cont de faptul că statul ex-sovietic de la nord și est nu s-a ținut de cuvânt cu angajamentul privind protecția minorității românești, așa cum semnase prin tratatul de bază din 1997, statul român nu poate sta și nu se poate uita cum, în timp ce ucrainenii din România au toate drepturile posibile legal, românii din regiunile Cernăuți, Odessa ori Transcarpatia sunt lăsați fără drepturi fundamentale», a scris deputatul într-o postare pe Facebook.