În ”mica Vienă” s-a desfășurat ediția a patra a Festivalului-paradă internațional al culturii austro-germane
După cum se știe, nemții țin foarte mult la sărbători și festivaluri. Respectă această tradiție nescrisă și reprezentanții comunităților germane de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv din Bucovina.
Sâmbăta trecută, la Cernăuți s-a desfășurat cea de a patra ediție a Festivalului-paradă internațional al culturii austro-germane. Ca și la ediția, care a avut loc cu doi ani în urmă, participanții la festival au fost primiți de către membrii Societății regionale de cultură austro-germană ”Renașterea” (Societatea Casa Germană din Cernăuți). După cum a menționat președintele ei, Oleksandr Șlamp, în orașul nostru au sosit zece colective de artiști amatori din capitală și din alte regiuni ale Ucrainei. Conform bunei tradiții, la ele s-au alăturat și două colective ale nemților din România – de la Suceava și de la Piatra Neamț.
Pentru Festivalul-paradă a fost aleasă scena Palatului Academic, clădire ridicată în centrul Cernăuțiului de arhitecți nemți și austrieci, în timpul când Bucovina se afla în componența Imperiului Austriac. Ținând cont de situația din Ucraina, acțiunea culturală de amploare a început cu un minut de reculegere în memoria celor care au căzut apărând independența și libertatea țării. Cu atât mai mult că desfășurarea Festivalului-păradă a culturii austro-germane a coincis cu Ziua Libertății și Demnității.
Semnalul de începere a festivalului a fost dat de trompetistul, care în amiaza fiecărei zile intonează sunetele cunoscutului cântec ”Maricika” de pe înaltul turn al Primăriei. Este un semnal simbolic.
Prezența a fost salutată de adjunctul şefului ARS Cernăuţi, Ruslan Senciuk, de primarul Cernăuțiului, Oleksii Kaspruk, de consulul de onoare al Austriei la Cernăuți, Serhii Osaciuk, președintele Consiliului nemților din Ucraina, Volodymyr Leisle, președintele Societății austro-germane ”Renașterea”, Oleksandr Șlamp, precum și de liderii altor societăți național-culturale din ținut. Pentru activitatea publică desfăşurată pe parcursul a mai multor ani, domnului Oleksandr Șlamp i s-a înmânat o diplomă de onoare a ARS Cernăuţi şi menţiunea primarului oraşului Cernăuţi.
Spectacolul a avut un program bogat și divers: cântece, dansuri, romanțe, valsuri și arii din operele compozitorilor germani și austrieci. Spectatorii bucovineni au fost încântaţi de evoluările ansamblului vocal al Societății ”Renașterea” din orașul Bila Țerkva (conducător artistic Olga Pașcenko), solistei Olga Ghirskih din Lviv, care a interpretat cu o măiestrie deosebită arii din opere de Mozart. Svitlana Pylypenko-Șvarț, lucrătoare emerită a culturii din Ucraina (orașul Cernighiv), a interpretat o arie dintr-o operă de Legar.
Publicul a rămas încântat de programul susținut de artiștii din capitală – membri ai Teatrului coregrafic german ”Deutsche Quelle” („Izvorul german”). El este condus de 16 ani de către talentatul pedagog și regizor, membru al Prezidiului nemților din Ucraina, Svitlana Țech. Compozițiile coregrafice ”Scumpul și dragul meu Augustin”, ”Dansul berarilor”, ”October-fest”, incluse în programul Festivalului de la Cernăuți, au fost apreciate, la timpul lor, de publicul spectator din Germania. În anul 2009 acest colectiv a primit titlul de ”colectiv popular”.
O adevărată delectare estetică au primit spectatorii bucovineni în urma evoluărilor colectivelor etno-folclorice din Melitopol, Herson, Transcarpatia.
O înaltă măiestrie au demonstrat și oaspeții din România, în special Ansamblul vocal ”Edelveis” din Piatra Neamț, care nu o dată au evoluat cu piese folclorice germane pe scenele europene. La fel de bine s-au prezentat și artiștii amatori din Suceava. În numele oaspeților la festival a luat cuvântul președinta Forumului democratic al nemților din România, filiala Suceava, Antonia Maria Gheorghiu.
Spectatorii cernăuțeni au avut posibilitate să-l aprecieze pe finalistul Show-ului televizat ”Vocea țării-2015”, solistul Colectivului vocal-coregrafic al nemților ”Gliokleain” din Kirovograd.
Cu adevărat, la Cernăuți a avut loc o mare sărbătoare a nemților, unde sute de ani locuiesc în bună înțelegere reprezentanții mai multor naționalități. Iar contribuția comunității germane la dezvoltarea arhitecturii, culturii, afirmarea bunelor relații cu celelalte etnii conlocuitoare este mare. Toate aceste realizări urmează să fie înmulțite, a accentuat președintele Consiliului nemților din Ucraina, Volodymyr Leisle, înmânându-le participanților la Festivalul-paradă mențiuni de onoare.
Vom menționa că Festivalul culturii austro-germane la Cernăuți a fost organizat la inițiativa Consiliului nemților din Ucraina, cu susținerea financiară a Ministerului federal de Interne al Germaniei prin Fondul de binefacere ”Societatea dezvoltării”.
În final, participanții și oaspeții au interpretat împreună un cunoscut cântec german, dorindu-le tuturor zile luminoase, bună înțelegere și pace.
În convorbirea cu corespondentul nostru președinta Filialei Carpați a Forumului nemților din România, Carmen Luminița Cobliș, a dat o înaltă apreciere măiestriei participanților la Festival și diversității programului artistic.
Participanţii la Festival au vizitat edificiul fostei Reşedinţe a Mitropoliţilor bucovineni, monument care face parte din patrimoniul UNESCO, iar la Casa germană au vizionat filmul istoric-documentar despre soarta tragică a nemţilor din Zona Carpaţilor în perioada regimului totalitar.
Vasile DUGAN, jurnalist
Fotografii de Evghen KOMOLOV