HORBOVA –  UN CENTRU AL CULTURII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI

9 11 F 4

În regiune continuă „examenul” pentru formațiile artistice de amatori care poartă titlul onorific de „colectiv popular”. Conform regulamentului, o dată la trei ani ele trebuie să-și confirme acest titlu.

Duminică, 3 noiembrie, în fața „examinatorilor” s-au prezentat două colective populare din Horbova – Orchestra  „Valea Prutului” și Ansamblul coregrafic „Alunelul”. A fost o adevărată sărbătoare pentru întregul sat, deoarece sala mare a Casei de cultură era arhiplină, iar pe scenă au ieșit mai mult de o sută de artiști amatori. După cum a observat primarul Comunității Teritoriale Ostrița, Vasile Țurcan, „la Horbova copiii se nasc ori cântăreți, ori dansatori”. Este un sat al talentelor artistice, un sat care ține foarte mult la tradiția populară românească.

9 11 F 3

Muzicanții din Horbova sunt vestiți în Ucraina, doar nu o dată au reprezentat tezaurul muzical românesc în capitala țării, au participat la mai multe festivaluri internaționale. Înainte ca Orchestra „Valea Prutului” să-și confirme titlul de „colectiv popular”, ea s-a pomenit într-o situație complicată – a rămas fără conducător. Acest rol și l-a asumat tânărul trompetist Igor Olaru.

–În decursul unei singure luni el a reușit să-i pregătească pe muzicanți pentru evoluarea în fața comisiei de atestare, constată Maria Buzduga, conducătoare artistică la Casa de cultură din Horbova, lucrător emerit al culturii din Ucraina. Au evoluat cu mare succes, iar membrii comisiei de atestare de la Cernăuți au rămas, pur și simplu, încântați.

9 11 F 2

Surpriza cea mare a fost, după cum spune directorul Casei de cultură, Toader Lișman, ieșirea în scenă a peste o sută de dansatori – toate grupele de vârstă ale Ansamblului „Alunelul”.

–Ceea ce au demonstrat horbovenii merită toată lauda, a declarat în finalul concertului Mykola Șkribliak, directorul Centrului Bucovinean de Cultură și Artă, maestru al artei populare din Ucraina, președintele comisiei de atestare. Aș vrea să-i mulțumesc în mod deosebit  familiei Buzduga, care deține cheile de la acest tezaur spiritual horbovean. Doamna Maria este sufletul fiecărui colectiv artistic de la Casa de cultură, iar Iulian Buzduga conduce Ansamblul coregrafic „Alunelul”.

9 11 F 5

Mykola Șkribliak a amintit că în prezent, în Ucraina, se discută problema creării unor centre de păstrare a culturii tradiționale. Este un nivel mai înalt de activitate artistică.

–Tradiția populară, ca și limba, este codul genetic al unui popor, a accentuat Mykola Șkribliak. Horbova, din toate punctele de vedere, merită să devină un centru de păstrare a culturii tradiționale românești. Aici activează singurul teatru popular românesc de amatori din Ucraina – „Miorița”, au un palmares bogat Orchestra de instrumente populare, colectivele de dansatori, vocaliștii. Și, pe lângă toate acestea, există renumita „Malancă de la Horbova”. Sunt toate premisele pentru crearea unui astfel de centru, iar noi vă vom susține.

9 11 F 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий