La 24 iunie este marcată Ziua Universală a Iei. Ea coincide cu sărbătoarea creştină Naşterea lui Ioan Botezătorul (Sânzienele), după stilul nou. Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Ia este, de fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât.
Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a adresat un mesaj în care se aminteşte că „ziua de 24 iunie ne reaminteşte frumuseţea cămăşii româneşti, care ascunde poveşti despre vechi tradiţii şi obiceiuri în semnele cusute cu măiestrie. Ia îmbracă sufletul, leagă tot cei-i mai valoros din trecut cu experienţele din prezent, cu un fir călăuzitor ce ţese la nesfârşit istoria unui popor”.
În regiunea Cernăuţi, unde există o numeroasă comunitate românească, ia este în cinste şi multe meşteriţe populare se preocupă de brodarea iei. Este o îndeletnicire şi pentru tinerele brodeze. Pentru Lăcrimioara Romaniuc, pedagog organizator la Şcoala din Privorochia, fostul raion Hliboca, broderia şi costumul naţional sunt pasiune şi mândrie. Iată unele din lucrările ei, popularizate prin reţelele de socializare. Lăcrimioara Romaniuc demonstrează că ia, într-adevăr, îmbracă sufletul românului, îl face mai luminos.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com