La 19 octombrie a fost marcat jubileul de 100 de ani de la moartea eminentului om politic bucovinean, „arhitectului Unirii din 1918”, Iancu Flondor. La inițiativa publicației online „Zorile Bucovinei”, care mai mulți ani la rând organizează asemenea acțiuni de comemorare, la mormântul lui Iancu Flondor din Maidan, o suburbie a orașului Storojineț, s-au adunat reprezentanți ai comunității românești din ținut, Consulatului General al României la Cernăuți și oaspeți din România. Parastasul a fost oficiat de Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, împreună cu părinții Gheorghe Covalciuc și Constantin Șubran. Mormântul lui Iancu Flondor se află chiar lângă Biserica din lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care are 250 de ani, ea fiind reînnoită cu ajutorul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. După cum a menționat părintele Vasile Covalciuc, piatra de la mormântul lui Iancu Flondor este întotdeauna înfășurată de pânza tricolorului românesc. Renumitul politician și patriot român, Iancu Flondor, asocia tricolorul cu Icoana Maicii Domnului. Iar lângă crucea albă de marmoră, adusă tocmai din Oradea, după cum a precizat Aurica Bojescu, secretara Asociației „Comunitatea Românilor din Ucraina”, sunt depuse mereu flori vii. Acum e rândul crizantemelor albe.
Despre rolul lui Iancu Flondor în istoria Bucovinei au vorbit diplomații români Dan Nicolae Constantin și Florin Stan, jurnaliștii Felicia Toma, Maria Toacă și Vasile Bâcu, președintele Societății panucrainene „Golgota”, Vasile Rauț, oaspeții din România, Ioan Ițco, care a propus ca drumul din vama de la Crasna și până la Storojineț să fie numit „Calea lui Iancu Flondor”, pictorul Radu Bercea și tânărul Dan Ursachi. Deputatul Consiliului Regional Cernăuți, Mykola Karliiciuk, fost șef al Administrației Raionale Storojineț și primar de Storojineț, a menționat că pe terenul care a aparținut cândva moșiei lui Iancu Flondor au fost ridicate mai multe biserici, unde se roagă și ucraineni, și români ortodocși. Iancu Flondor a fost și un bun gospodar, a accentuat Mykola Karliiciuk, și a contribuit foarte mult la prosperarea orașului Storojineț. Aflându-se în apropierea Uniunii Europene, Storojinețul trebuie să fie un oraș prosper, să se dezvolte și grație proiectelor transfrontaliere.
Momentul artistic a fost asigurat de Victoria Costinean, lucrător emerit al culturii din Ucraina, și tânăra interpretă Alueta Socolovschi.
Prin viața și activitatea sa Iancu Flondor a demonstrat că un politician trebuie să fie onest și adevărat Patriot, calități care nu și-au pierdut valoarea nici în zilele de astăzi.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com