Icoane vechi de sute de ani au fost furate din bisericile de la Fântâna Albă

Успенський_собор_старообрядців

Успенський_собор_старообрядців77 de icoane vechi şi alte obiecte bisericeşti, care datează din secolele XIV-XVI, au dispărut fără urmă din lăcaşurile de cult de la Fântâna Albă. Vestea a făcut ocolul satului şi localnicii s-au adresat după ajutor autorităţilor raionale din Hliboca. Oamenii spun că obiectele de cult au dispărut în ultimele luni şi îl bănuiesc pe un slujitor al bisericii de faptul că ar fi implicat în aceste dispariţii misterioase.

Pe marginea acestui caz a fost creată o comisie specială formată din reprezentanţi ai autorităţilor raionale, specialişti de la Direcţia regională de cultură care a efectuat un in­ven­tar al proprietăţilor bise­riceşti. În consecinţă, s-a constatat că lipsesc 77 de obiecte de cult foarte valoroase. Pe 1 martie, la Fântâna Albă s-au adunat preoţi de la toate bisericile de rit vechi din Ucraina conduşi de Arhiepis­copul Kievului şi întregii Ucraine, Savatii. După serviciul divin oficiat în Biserica Sf. Nicolae a urmat o adunare generală a comunităţii locale, unde oamenii au denunţat toate fărădelegile care se săvârşesc în satul lor. Între timp, organele de drept au demarat o anchetă pe marginea acestui caz.
Localitatea Fântâna Albă a fost fondată de 22 de familii de ruși lipoveni ce aparţineau de Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din Rusia. Aceştia au rămas fideli acestei biserici după reformele religioase şi sociale anunţate de Patriarhul Nikon şi ale ţarului Petru cel Mare în secolul al XVII-lea. Ruşii lipoveni au rămas credincioşi ritului vechi şi folosirii limbii slavone în biserică. În 1783 împăratul austriac Iosif al II-lea le-a permis refugiaţilor lipoveni să se stabilească în satele devastate de la acea vreme şi astfel a apă­rut localitatea Fântâna Albă. Catedrala locală care poartă hra­mul Ador­mirea Maicii Dom­nului a găzduit două consilii ecumenice mondiale ale Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi: în 1996 şi 2006. Acest lăcaş de cult reprezintă o adevărată carte de vizită pentru turiştii străini care vizitează ţinutul nostru. Ea a servit drept catedrală mitro­politană a rușilor staroveri până în anul 1940. Această catedrală respectă arhitectura bisericilor rusești din secolele XVII-XVIII și amintește de celebra Catedrală Sf. Vasile Blajenîi din Moscova. Cărămizile de culoare turcoaz au fost aduse special din capitala rusă. Biserica de lemn cu hramul Sf. Cozma și Damian din Fântâna Albă datează din secolele XVIII-XIX și este tipică arhitecturii din lemn ucrainene.

Добавить комментарий