Mitropolitul de Borispol și Brovary Antonii (Pakanici) a făcut o declarație cu privire la conflictul din Nagorn-Karabah.
Coordonatorul administrativ al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (PM) a subliniat ce lecție ar trebui să învețe ucrainenii din conflictul din Nagorno-Karabah, raportează publicația online Vesti.ua.
„Un război crâncen s-a abătut peste pământul din Nagorno-Karabakh. Explodează obuze, zboară gloanțe, arde tehnica militară. Și cel mai rău dintre toate este că mor oameni. Dar merită să ne amintim că această confruntare nu a apărut ieri”, a accentuat Mitropolitul Antonie.
Mitropolitul a atras atenția asupra faptului că la un moment dat acest conflict nu a fost soluționat, ci doar „înghețat” și, prin urmare, a izbucnit cu o vigoare reînnoită.
Ierarhul a numit înghețarea problemei o bombă lentă care poate exploda în orice moment. Chiar și peste decenii. O astfel de soluționare a conflictelor are ca urmare o serie de noi necazuri, dureri și decese. Acest lucru este confirmat de ostilitățile actuale din Karabah.
„Care poate fi lecția pentru Ucraina în acest context? Sunt profund convins că esența sa constă în faptul că nu trebuie ratată nici o șansă, nici măcar cea mai mică, pentru a dobândi pacea. O alternativă pentru această abordare poate fi doar înghețarea conflictului pe termen lung”, a subliniat Mitropolitul.
„De aceea este atât de important să acționăm în direcția încheierii războiului aici și acum, fără a abandona inițiativele de pace. Nimeni nu contestă faptul că acesta este un proces foarte dificil, cu foarte multe obstacole. Totuși, știm cu toții că cel care merge va birui drumul. Principalul lucru este ca să ne bazăm în toate pe Dumnezeu și să stăm ferm pe poziția noastră”, a adăugat coordonatorul administrativ al BOU.