Săteanul nostru este deprins să crească și să îngrijească de animale. Până nu demult în sat nu era considerat gospodar acela, care nu avea o vacă pe lângă casă. Când au dispărut colhozurile s-au găsit săteni ce țineau chiar câteva vaci. Dar, în urma colhozurilor, s-a rărit și numărul întreprinderilor de procesare a laptelui și entuziasmul sătenilor noștri s-a răcit. Tinerii pleacă din sat, pensionarii nu mai au puteri să întrețină o vacă și imașurile din jurul localităților sunt mai mult pustii, rar unde vezi câte o vacă.
În Ucraina se menține tendința reducerii șeptelului de animale domestice. În decursul a patru luni ale anului curent șeptelul de vite mari cornute s-a redus cu 3,5 la sută sau cu 3.729,2 mii de capete în comparație cu perioada respectivă a anului trecut. În cazul dat trebuie învinuiți nu numai sătenii, ci și întreprinderile agricole. Doar 69,6 la sută din șeptelul vitelor mari cornute sunt întreținute anume în gospodăriile individuale ale sătenilor, inclusiv 76,2 la sută din șeptelul de vaci cu lapte. Unde sunt fermele și complexele zootehnice de cândva? Chiar și unii agricultori cu renume au declarat că lor le este mai convenabil să crească porci, decât să aibă o fermă de vaci, care necesită cheltuieli suplimentare, mai trebuie și o bază furajeră corespunzătoare, nemaivorbind de munca de selecție care durează ani de zile.
Dar și numărul porcinelor e în scădere în toate categoriile gospodăriilor agricole. În perioada analizată șeptelul de porcine a scăzut cu 6.136,5 mii capete. O situație asemănătoare e și în privința ovinelor. O scădere simțitoare a fost înregistrată la întreprinderile agricole – cu 7,5 la sută, iar în gospodăriile individuale ale sătenilor – cu 1,9 la sută. Aceștia mai țin la tradițiile ciobănești, pe când gospodăriile agricole nu prea au turme de oi, căci ramura dată este nerentabilă. Lâna aproape că nu se cumpără, iar carnea de oaie constituie doar 1 la sută din întreaga cantitate de carne consumată în țară. Valorează doar brânza de oi.
În regiunea Cernăuți situația în sectorul zootehnic e ca și cea din țară în ansamblu. La data de 1 mai anul curent șeptelul de vite mari cornute a înregistrat o scădere cu 3,8 la sută față de indicii din perioada respectivă a anului trecut. Numărul vacilor cu lapte s-a redus cu 5 la sută. A scăzut și mai mult șeptelul de porcine – cu 9,5 la sută. Mai puțin, cu 0,5 la sută s-a redus șeptelul de ovine.
Și noi visăm la producție animalieră ieftină?!