Numele interpretei Luciana Hacman, atât de popular în îndepărtatul Ecuador, acum, în miez de Făurar, a apărut pe afişele din Cernăuţi, oraşul ei de baştină. Pentru a doua oară i s-a oferit scena Filarmonicii regionale şi, acompaniată din nou de Orchestra simfonică dirijată de Iosif Sozanski, Luciana Hacman a susţinut două concerte, interpretând pe viu cunoscute piese de circulaţie universală. Ele i-au dus faima în lume şi acum au încântat publicul bucovinean.
La concertele Lucianei Hacman au fost vândute toate biletele (iar dacă nu existau restricţiile de carantină, se putea vorbi despre sala arhiplină), printre spectatori fiind bunii cunoscuţi ai interpretei şi rudele ei din Cernăuţi şi Ostriţa Herţei.
Crescută şi educată în familia de muzicieni Nicolae şi Lidia Hacman, Luciana a fost obişnuită cu scena încă din copilărie. Interpreta cântece populare româneşti, fiind acompaniată de Orchestra „Plai”, condusă de tatăl ei, virtuosul violonist Nicolae Hacman. În timpul vacanţelor de vară nu o dată a evoluat cu acest colectiv în oraşele din Franţa. După absolvirea Conservatorului din Odesa, destinul a dus-o pe Luciana Hacman tocmai în Ecuador, unde trebuia de sine stătător să-şi formeze un nume în lumea muzicală. Însă susţinerea părinţilor a simţit-o şi la această depărtare de 12 mii de kilometri. Iar pentru recentul concert, susţinut la Cernăuţi, tatăl Nicolae Hacman i-a pregătit partitura. De altfel, Luciana deseori cere sfatul părintelui său şi depărtarea enormă nu înseamnă nimic pentru aceste suflete apropiate şi înrudite.
Luciana Hacman, susţinându-şi concertul întitulat „Besame mucho”, după titlul celebrului cântec mexican, devenit hit mondial, în preajma Zilei Îndrăgostiţilor, a proslăvit cel mai nobil sentiment care îl însoţeşte pe om întreaga viaţă. Aripile dragostei au adus-o acasă de peste ocean: dragostea pentru părinţi, pentru ţinutul natal, dragostea pentru tot ce e frumos. Publicul spectator bucovinean a rămas vrăjit de talentul Lucianei Hacman, care iradiază lumina pură a perfecţiunii.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com