Legea învățământului din Ucraina a fost marți, 23 ianuarie, pe agenda sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară la Strasbourg, notează dw.com.
În timpul sesiunii membrii APCE au adopta rezoluția privind „Protecția și promovarea limbilor regionale și a limbilor minorităților naționale în Europa”, rezoluție prezentată de deputatul maghiar Rosa Hoffman, membrul Partidului Popular European.
Deși problema ucraineană nu a fost abordată în mod direct, în cadrul discuțiilor Hoffman a criticat articolul 7 din noua lege a Educației din Ucraina.
Hoffman a menționat în propriul raport că potrivit legii învățământului din Ucraina limbile vorbite de minoritățile naționale sunt incluse de fapt în categoria „limbi străine”, iar studierea obiectelor școlare în limba ucraineană devine obligatorie, cu excepția unor obiecte în limbile oficiale ale UE, punerea în practică cărora este incertă și incomprehensibilă.
„Studierea unor obiecte în limba germană, poloneză, maghiară, română, bulgară și greacă nu este justificată nu prin faptul că ele sunt limbi oficiale ale UE, ci pentru faptul că ele sunt limbile vorbite de minoritățile care locuiesc pe teritoriul Ucrainei. Sunt ferm convinsă că legea nu respectă obligațiile internaționale ale Ucrainei și standardele Consiliului Europei”, a subliniat autorul rezoluției.
Înainte de adoptarea rezoluției, mai mulți deputați au subliniat faptul că Ucraina ar trebui să îmbunătățească metodologia de predare a limbii de stat în școlile minorităților naționale fără se reducă orele pentru studierea obiectelor în limbile minorităților naționale.