La Cernobîl au fost găsite ciuperci capabile să „mănânce” radiații și care, potrivit oamenilor de știință, vor ajuta omenirea la colonizarea planetei Marte.
La concluzia că ciupercile care au crescut în interiorul reactorului centralei nucleare de la Cernobîl se pot hrăni cu radiații, au ajuns specialiștii de la Universitatea Stanford în urma rezultatelor cercetărilor efectuate. Oamenii de știință cred că descoperirea lor va ajuta oamenii să colonizeze Marte.
Ciuperca este capabilă să absoarbă razele cosmice dăunătoare de pe Stația Spațială Internațională și ar putea fi folosită pentru a proteja viitoarele colonii de pe planeta Roșie. Specialiștii consideră că un strat de ciuperci cu o grosime de aproximativ 21 de centimetri are capacitatea de a reduce aproape complet echivalentul anual al dozei de iradiere a mediului pe suprafața planetei Marte.
Ciuperca este capabilă să se auto-reproducă și să se autoregenereze. Adică în cazul în care scutul din ea se va deteriora, el însuși se va «repara» în câteva zile. Din radiații, ciuperca poate produce energie datorită conținutului mare de pigment de melanină. Un astfel de proces a fost numit sinteză radio.
Potrivit specialiștilor, din ciupercă se poate crea un medicament care poate ajuta la depășirea mai ușoară a iradierii, de exemplu, la pacienții cu cancer sau la personalul centralei nucleare. Există, de asemenea, speculații că aceste ciuperci pot fi o alternativă la panourile solare.