În 13 licee academice din regiunea Cernăuți disciplinele vor fi predate în limba română. Patru dintre acestea vor fi cu predare în limba română, în timp ce restul pot avea clase cu predare în limba română.
Liceele de specialitate se formează în cadrul reformei liceelor care va începe în Ucraina în 2027, iar învățământul în limbile minorităților este prevăzut în Constituție și în standardele UE, comunică Audiovizualul public regional.
Dimca este una din localitățile cu populație românească din Comunitatea Teritorială Hliboca. Peste 200 de copii învață în prezent la școala locală, unde majoritatea disciplinelor sunt predate în limba română, spune directorul Vasile Gumelnic. Elevilor li se predau în limba ucraineană studii ucrainene, limba și literatura ucraineană, educația fizică, apărarea Ucrainei, informatica și istoria.
„Din câte îmi amintesc, aici a existat o școală cu predare în limba română, iar disciplinele erau predate în limba română. Toți profesorii știu ucraineană. Nu avem nevoie de traducere nici la olimpiade, nici la testarea independentă externă”, afirmă domnul director.
Aproape 850 de elevi studiază în limba ucraineană la Liceul din Hliboca. Unii dintre ei vin din satele învecinate, precum Dimca și Oprișeni, pentru că vor să studieze în ucraineană.
„Au ales școala noastră pentru că limba de predare este ucraineana și vor să studieze în ucraineană. Există școli în limba română în localitățile lor, dar aceasta este alegerea părinților și a copiilor. Avem autobuze școlare pentru transportarea elevilor”, spune directorul liceului, Dmytro Globak.
Potrivit directorului, liceul a luat în considerare deschiderea claselor paralele cu limba română de predare, dar acum consideră că nu este oportun, deoarece Liceul cu predare în limba română din localitatea vecină Dimca va fi unul singur în Comunitate. În schimb, Liceul din Hliboca intenționează să aleagă patru profiluri, dar încă nu au decis care sunt acestea. „Intenționăm să avem doar patru clase paralele cu 25 de elevi. Dacă un liceu cu drepturi depline va începe să funcționeze la Dimca, evident că nu va mai fi nevoie de clasele paralele cu predarea în limba română la Liceul din Hliboca”, spune Dmytro Globak.
În CT Hliboca există peste 2500 de elevi. 20% dintre aceștia studiază în limba română. Acest lucru a fost raportat de Petro Ostafiiciuk, șeful Secției de educație, într-un comentariu pentru Audiovizualul public.
Pe lângă Complexul instructiv-educativ din Dimca, există și o școală cu predare în limba română la Oprișeni, dar aceasta, ca și restul școlilor care nu fac parte din rețeaua de licee academice, va avea statut de gimnaziu din 2027.
„Elevii din clasele de liceu vor fi aduși la liceu cu autobuzele școlare. În Comunitate sunt patru autobuze școlare și intenționăm să cumpărăm încă unul în acest an. Liceele vor primi o subvenție din Bugetul de stat, dar înțelegem că va fi o povară grea pentru Comunitate”, a conchis Petro Ostafiiciuk. Potrivit lui, directorii liceelor academice vor fi selectați prin concursuri. Profesorii vor fi angajați în același mod.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com