În Ucraina, începând cu anii 1990, populația a scăzut treptat. Potrivit unor estimări aproximative, populația s-a înjumătățit de la independență și până în prezent. Acest lucru a fost declarat de Vlatko Gyorchev, expert al Uniunii Europene în demografie și politică socială, în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă” de pe canalul de televiziune C4. Potrivit lui Gyorchev, Ucraina se confruntă în prezent cu o scădere „frenetică” a populației, iar cifrele se înrăutățesc de la an la an.
„În timpul războiului, aproximativ 6-8 milioane de ucraineni au plecat în Europa, iar cei mai mulți dintre ei erau femei și copii. Există, de asemenea, o migrație către alte țări: America, Canada, Australia, Noua Zeelandă. În plus, Ucraina are o rată scăzută a natalității de câteva decenii. La aceasta se adaugă persoanele strămutate în interiorul țării”, a spus expertul.
Gyorchev a remarcat că declinul populației are loc nu doar în orașele mici, ci și în orașele mari. În același timp, cifrele sunt în scădere și în acele regiuni, departe de zona de război. „Nimeni nu știe cu adevărat câți oameni au părăsit Ucraina și nimeni nu știe câți se vor întoarce. Ceea ce am văzut în fosta Iugoslavie după război, în Bosnia și Herțegovina, Croația, Serbia, Kosovo și Macedonia – majoritatea oamenilor care au părăsit țara nu s-au mai întors”, a declarat demograful, adăugând că pagubele în aceste țări au fost foarte semnificative și s-au resimțit pentru o perioadă lungă de timp.
Potrivit lui Gyorchev, dacă în 1992 în Ucraina locuiau 52 de milioane de oameni, în 2012 cifra a fluctuat în jurul a 44 de milioane, iar acum populația este de aproximativ 25-27 de milioane. Cu toate acestea, expertul a subliniat că nimeni nu poate ști acum cifra exactă, deoarece multe persoane au emigrat înainte de izbucnirea războiului de amploare și nu s-a efectuat niciun recensământ. „Cred că aceasta este o problemă foarte mare în țară acum și cred că ar trebui să fie o prioritate atât pentru guvernul central, cât și pentru autoritățile locale, pentru că această problemă nu va dispărea de la sine. Și este o problemă pe termen lung, deoarece demografia afectează fiecare sferă a vieții ucrainene”, a conchis Vlatko Gyorchev.
Anterior s-a comunicat că rata natalității în Ucraina ar putea deveni cea mai scăzută din lume din cauza războiului.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com